Slovenački Pipistrel razvija LETEĆI kombi

Slovenačka kompanija Pipistrel, proizvođač ulatralakih letelica, počela je razvoj električnog vazduhoplova za međugradski prevoz, svojevrsnog „letećeg kombija“, potvrdio je pre dva dana vlasnik i direktor Ivo Boscarol (Ivo Boskarol).

Pipistrel je ranije za američki Uber pripremao nacrte za razvoj „letećeg taksija“, koji bi se koristio u gradovima, ali je projekat usporen, jer se ocenjuje da će takvi avioni zbog zahteva regulatora i složenih uslova letenja u gradovima početi da se koriste tek krajem ove decenije.

Zbog toga su se sada u Pipistrelu preorijentisali na druge projekte, među kojima je i razvoj „letećeg kombija“.

Planiramo letelicu vrlo sličnu onoj koju smo razvijali za Uber, teretni vazduhoplov na električni pogon pogodan za letenje između manjih gradova, na primer između Maribora i Zagreba. Mislim da ćemo s njim biti na tržištu i u vazduhu pre nego s Uberovim letećim taksijem, kazao je Boscarol.

Po njegovim rečima, trenutno se radi „konceptualnom razvoju“ letećeg kombija kojeg bi pokretale vodonične gorivne ćelije. Letelica bi se proizvodila u pogonu Pipistrela u Italiji (Gorizia), s obzirom da na toj lokaciji kompanija raspolaže potrebnom infrastrukturom i dovoljnom količinom električne energije koju tako zahtevan projekat traži.

Sedište Pipistrela je u Ajdovščini, a ta kompanija u izgradnji ima i fabriku u Kini, čiji je razvoj u ovom trenutku u zastoju zbog pandemije korona virusa.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.