(VIDEO) Nemačka elektrifikuje autoputeve za teretna vozila

Na teretna vozila oslanjamo se kako bismo, relativno brzo, transportovali robu s jednog mesta na drugi. Međutim, ovakav vid prevoza, pored toga što je skup, ima još jednu manu. Naime, radom svojih motora, kamioni zagađuju okolinu.

Kako bi stali na put ovom problemu, kompanija „Siemens“ udružila se sa nemačkom saveznom državom Hesen da bi zajednički ponudili rešenje u vidu elektrifikacije prvih 10 kilometara autoputa.

Hibridni kamioni će se poput trolejbusa povezivati na električne kablove iznad puta, što će im omogućiti vožnju na čistu energiju. Kada napuste, takozvani, e-autoput, teretna vozila će se prebaciti nazad na svoje dizel motore, piše Treehugger.

Foto: Siemens

Prevoz tereta kamionima će se u narednih 30 godina povećati za 200%. Ovo je moguće rešenje za smanjenje emisije CO2.

„Siemens“-ova tehnologija, koja je već spremna za primenu, mogla bi da udvostruči efikasnost teretnih vozila u poređenju s gasom. Njena prednost je i to što se lako može prilagoditi postojećoj infrastrukturi. Naime, trole se mogu naknadno montirati na vozila, dok se elekrična mreža može postaviti preko postojeće putne mreže.

Ukoliko se ova tehnologija jednog dana iskombinuje s autonomnim i električnim vozilima, to bi moglo da ima veliki uticaj na zaštitu životne okoline.

Prvi e-autoput je otvoren prošle godine u Stokholmu, a „Siemens“ testira tehnologiju i u Kaliforniji.

Foto: Siemens