Bolji uslovi za prevoz opasnih materija – Počela rekonstrukcija pruge Knjaževac-Zaječar-Prahovo

Infrastruktura železnice Srbije započela je rekonstrukciju dela pruge Knjaževac-Zaječar-Prahovo pristanište, u dužini od 23 kilometra.

– Radovi će se najpre odvijati na pravcu od Zaječara prema Prahovo pristaništu, uključujući i železničku stanicu Trnavac, gde su 29. aprila iskliznule dve železničke cisterne sa sumpornom kiselinom, pri čemu nije bilo nikakvih opasnosti i posledica po ljude i životnu sredinu. Nakon toga, rekonstrukcija pruge odvijaće se na deonici Knjaževac-Zaječar – navodi se u saopštenju koje je Infrastruktura objavila u petak.

Vrednost ovog posla iznosi 1,14 milijardi dinara. Izvođač radova je ZGOP Novi Sad.

Rekonstrukcija podrazumeva demontažu postojećeg koloseka, i polaganje polovnih koloseka sa polovnim šinama i betonskim pragovima, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima. U planu je da radovi traju oko 3 meseca, od čega će železnički saobraćaj biti obustavljen tokom mesec dana.

Na ovaj način nastavljena je rekonstrukcija kompletne pruge Niš-Zaječar-Prahovo pristanište. Infrastruktura železnice Srbije u periodu od 2019. do 2022. godine sanirala je kolosek u dužini od 70 kilometara, od Niša do Knjaževca.

Do završetka celokupne rekonstrukcije pruge Niš-Zaječar-Prahovo pristanište, Infrastruktura železnice Srbije svakodnevno će  redovnom održavanju pruge obezbeđivati potreban nivo bezbednosti saobraćaja, dodaje se u saopštenju.

Pruga Knjaževac-Zaječar-Prahovo pristanište izgrađena je uoči Prvog svetskog rata 1914. godine, a poslednji put kapitalni remont pružnih deonica na ovom železničkom pravcu rađen je šezdesetih godina prošlog veka, odnosno pre više od pet decenija.

Pruga je regionalna, neelektrificirana. U proseku prugom dnevno saobraćaju 4 teretna voza, najviše onih koji prevoze opasne materije. Pored toga, između Niša i Zaječara saobraćaju svakodnevno i četiri putnička voza, odnosno po dva u svakom smeru.