Britanski putnički vozovi na specijalnom zadatku!

Britanski GB Railfreight, jedan od najvećih železničkih prevoznika na ostrvu, uspešno je testirao hitnu dostavu medicinske opreme za NHS (national health service) putem “prepravljenih” putničkih vozova, piše railwaypro.com.

Probni servis je pokrenut u stanici Euston, a korišćen je voz klase 319 EMU, koji može razviti brzinu do 160 km/h i koji je donedavno bio u funkciji javnog prevoza u Zapadnom Midlendu.

– Velika prednost železničkog teretnog prometa jeste mogućnost efikasnog transporta vrlo velikih količina robe na siguran način – rekao je John Smith, generalni direktor GB Railfreight.

Probna linija je pokazala da se utovar i istovar u standardnim dimenzijama može uspešno obaviti na većini glavnih stanica u Velikoj Britaniji, a kada se sedišta uklone, vagoni mogu da nose značajne količine paketa.

Ovo je prvi put da je u Velikoj Britaniji uspešno organizovano korišćenje „prepravljenog“ voza, a GB Railfreight pregovara sa britanskom vladom o podršci isporuci vitalnih proizvoda za NHS.

Železnička mreža se nekada intenzivno koristila za dostavu paketa između stanica, ali osim posebno dizajniranih vozova koje je Royal Mail Group koristila između namenskih terminala, isporuka paketa vozom je ukinuta pre jedne decenije.

Povratak takvom načinu isporuke, osim što bi ojačao lance snabdevanja tokom korona krize, pružio bi i nove mogućnosti dostave „danas za sutra“ za online prodavce.

– Pokazali smo da železnica može imati važnu ulogu u brzoj isporuci ključnih proizvoda. Spremni smo da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo NHS da se izbori sa logističkim izazovom održavanja naših bolnica u periodu velike potražnje – objasnio je Smit.

Ovakve usluge mogle bi nakon krize imati i značajnu ulogu u smanjenju zagađenja, piše railwaypro.com.

Foto: Pixabay.com/ilustracija