Brza pruga Beograd-Budimpešta do 2023. godine

Rekonstrukcija pruge od Beograda do granice s Mađarskom, nakon koje će se vozovi kretati 200 kilometara na sat, biće završena do 2023. godine, izjavio je generalni direktor preduzeća Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

U intervjuu za RTS, on je naveo je da će radovi na deonici pruge od Stare Pazove do Novog Sada biti završeni do 2021. godine, posle ćega biti sprovedena elektrifikacija pruge i nabavljena nova vozila, a što predviđa ugovor potpisan s ruskim železnicama tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Tako da ćemo 2023. godine moći da putujemo od Beograda do Budimpešte 200 kilometara na sat i u novim vozovima – rekao je Jevtić.

Ugovor vredan 230 miliona evra, koji su potpisale Srbija i Rusija, predviđa modernizaciju srpske železnice, a deo kredita namenjen je i za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.

– U pitanju je deonica duga 210 kilometara od Valjeva do granice sa Crnom Gorom. Prvi put od 1976. godine pruga Beograd-Bar biće rekonstruisana i modernizovana u tom delu – kazao je Jevtić i dodao da će nakon toga vozovi na toj pruzi dostizati brzinu od 100 kilometara na sat.

Iz ruskog kredita biće finansirana i izgradnja najsavremenijeg Dispečerskog centra za železnicu, a Jevtić je pojasnio da će ruska firma napraviti projekat za najmoderniji dispečerski centar odakle će se upravljati celokupnom železnicom.

– Kompjuterski će se u svakom trenutku određivati maksimalna brzina voza. Mašinovođa će u svojoj kabini imati kompletnu signalizaciju, neće morati da prati signale pored pruge, a za takvo upravljanje neophodan je moderan dispečerski centar – naveo je Jevtić.

Upitan da li će to doprineti smanjenju saobraćajnih nesreća na srpskim prugama, Jevtić je kazao da će na brzim prugama biti značajno povećan nivo bezbednosti u saobraćaju. Kada su u pitanju pruge koje nisu brze, istakao je da postoji strategija za svaki putni prelaz.

– Železnice Srbije će ove godine dobiti kredit od 13 mil USD od Svetske banke za 60 putnih prelaza, a konkurisaćemo za još 5 mil EUR kod Evropske banke za obnovu i razvoj, tako da ćemo biti među vodećim zemljama u Evropi po broju obezbeđenih pružnih prelaza – uveren je Jevtić.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.