Bugarski „DB Cargo“ najvljuje korišćenje obnovljive energije

DB Cargo Bulgaria„, koja posluje u sastavu nemačke železničke kompanije „Deutsche Bahn„, je saopštio da će njihovi teretni vozovi početi da koriste samo obnovljive izvore energije za svoje poslovanje, počevši od 2018. godine.

– Naša odluka da se koriste samo obnovljivi izvori energije za naše teretne saobraćajne operacije je još jedan korak ka postizanju održivog razvoja bugarskog i evropskog železničkog saobraćaja – rekao je Liubomir Garčev, izvršni direktor „DB Cargo“ u Bugarskoj.

Odluka „DB Cargo“ Bugarske da koristi obnovljive izvore energije deo je društveno-odgovorne strategije razvoja. Flota kompanije „DB Cargo Bugarska“ obuhvata 13 električnih i 5 dizel lokomotiva. U većoj meri, širom Evrope, „Deutsche Bahn“ namerava da smanji emisije CO₂ svih svojih globalnih transportnih operacija za 30% do 2020. godine. To je za 50% više od starog cilja koji je trebalo da smanji emisije za 20% do 2020. godine.

Do 2050. godine DB je postavio  cilj postizanja železničkog saobraćaja koji je potpuno bez CO2. Pored povećanja procenta obnovljive energije koja se koristi u železničkom saobraćaju i uvođenja modernih vozila, energetski efikasna vožnja je jedna od ključnih mera koje se mogu koristiti za značajno smanjenje emisije CO2.

Do 80% manje CO2 se emituje prilikom transporta robe železnicom, a korisnici DB-a mogu imati koristi i dalje zahvaljujući eksploataciji flote kompanije „zeleni vozovi“ – sa pogonom na obnovljivu energiju – poznate kao DB eco plus.

 

 

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.