COSCO razmatra železnički servis Grčka-Rumunija zbog zakrčenja u lukama

COSCO Shipping Lines Rumunija pomno razmatra mogućnost pokretanja usluge kontejnerskog voza između grčke Luke Pirej i rumunskih terminala. Ovo je odgovor na jako zakrčenu Luku Konstanca, koja prima najveći deo obima Srednjeg koridora na putu ka Evropi. Železnička usluga do Pireja i iz njega bi pojednostavila kontejnerski saobraćaj, objasnila je Catalin Petre, zamenica generalnog direktora kompanije COSCO Shipping Lines Rumunija, piše portal raillfreight.com. 

Petre je u komentaru za jedan rumunski sajt podelila mogućnost železničke veze između Grčke i Rumunije, ističući da je „servis zasad u fazi projektovanja“.

Interes brodovlasnika je da nastavi transport velikih količina kroz Luku Konstanca, ali i da obezbedi alternativno rešenje, rekla je.

Rumunska podružnica kompanije COSCO nije jedina koja razmatra alternativni servis ka i iz Pireja. Železnička veza između Grčke i Bugarske, naime, jedna je od dugogodišnjih želja Ocean Rail Logistics, kompanije koja posluje na Koridoru 10, povezujući Pirej sa Centralnom Evropom preko Balkana. Međutim, tranzit kroz Bugarsku i dolazak do Rumunije bio je na njenoj listi želja godinama, ali je odložen zbog dodatnih operativnih troškova.

Grčka i bugarska vlada takođe podržavaju razvoj železničkih linija koje će se protezati između Grčke i Rumunije kroz Bugarsku.

Rumunija postepeno postaje čvorište za železnički teretni transport na Balkanu, jer je takođe i glavna kapija u Evropu za saobraćaj koji dolazi sa Puta svile.

Alternativni železnički servis između Pireja i Rumunije bi smanjio gužvu u Konstanci, ali i ojačao povezanost između dve raskrsnice koje spajaju Severnu Evropu i Aziju.