Čuvena „Kenedijevka“ se vraća na šine posle tri godine!

Posle uspešno završene glavne opravke, čuvena dizel električna lokomotiva 661-118, u narodu poznata kao „Kenedijevka“, u potpunosti je spremna da se vrati na pruge, saopštio je krajem prošle nedelje državni železnički operater Srbija Kargo.

Obimne i komplikovane procedure koje čine glavnu opravku sprovedene su u saradnji sa fabrikom MIN Lokomotiva iz Niša, uz finansijku podršku Vlade Srbije. Ovom opravkom Srbija Kargo je svojoj lokomotivi povećao kapacitet i pouzdanost u eksploataciji, a ujedno i produžio vek za još 12 godina.

– Iako je epidemiološka situacija uslovila otežane uslove rada, našim angažovanjem i posebnim ugovorima popravljeni su agregatni uređaji – dizel motor, vučni motori, kompresor i osovinski sklopovi, koji su dati MIN Lokomotivi na ugradnju. Radovi su se izvodili pojačanom dinamikom kako bi se predviđeni poslovi završili u planiranom roku, tako da je „Kenedijevka“ prvog dana decembra napustila radioničke koloseke MIN Lokomotive – stoji u saopštenju železničkog prevoznika.

Pored definisanih obaveznih radova, izvršena je i popravka dvotaktnog V16 dizel motora, koji je bio havarisan i zbog koga je lokomotiva bila van saobraćaja skoro tri godine. Tokom remonta otklonjeno je sve ono što je u prethodnom periodu tokom eksploatacije uočeno kao nedostatak i omogućen stabilan rad svih uređaja do narednog remontnog roka.

Da je „kraljica srpskih pruga“ u potpunosti spremna da sa novim osovinskim sklopovima krene u pohod na nove kilometre potvrđeno je nakon dve probne vožnje – bruto i brzinske, na pruzi Niš – Dimitrovgrad.

– Lokomotiva 661-118 jedna je iz serije dizel lokomotiva koje sa ponosom nose atribut najslavnijih i najboljih na našim prostorima, što pokazuje činjenica da je punih 60 godina na čelu naših vozova, sa maksimalnom brzinom od 124 km/h – ističe Srbija Kargo.

Ova serija lokomotiva izrađivana je krajem pedesetih godina prošlog veka u fabrikama GM-EMD-a u Ilinoisu (SAD) i Ontariu (Kanada).

Iz kompanije Srbija Kargo poručuju da im je u planu da u narednom periodu dodatno intenziviraju radove na osposobljavanju i unapređenju voznih sredstava, „kako bi svoju flotu doveli u stanje visoke pouzdanosti i funkcionisali bez bitnijih nedostataka u radu, što podrazumeva i manji broj neplaniranih zastoja“.

Foto: srbcargo.rs