Da li će poskupljenja uticati na izgradnju pruge Kopar-Divača?

Zbog poskupljenja u različitim kategorijama, izgradnja novog koloseka pruge između luke Kopar i Divače mogla bi da košta oko 88 miliona evra više nego što je predviđeno, piše portal Adriaports.com.

Početni budžet predviđen za izgradnju železničke pruge bio je 743,58 miliona evra (bez PDV-a).

Rastuće cene energije, materijala i logistike imaju veliki uticaj na sektor građevinarstva, koji se trenutno suočava sa vanrednim tržišnim i geopolitičkim uslovima.

Međutim, 2TDК– kompanija koja je zadužena za projekat – negira da je odobrila zahteve konzorcijuma Кolektor (generalnog izvođača radova) u vezi sa povećanjem cena repromaterijala. Ovu vest su preneli pojedini slovenački mediji. Štaviše, 2TDК navodi da su tokom realizacije projekta akumulirane uštede koje će nadoknaditi povećanja: ove uštede se procenjuju na oko 15 miliona evra. U okviru projekta izdvojene su rezerve za nepredviđene troškove u slučaju promene cena sirovina.

Кako je saopšteno iz istog preduzeća, iskopavanje se odvijaja intenzivno i ubrzano, a trenutno je otvoreno 14 podzemnih gradilišta duž cele trase i pored kraćih zaustavljanja tokom 2022. godine. Sve to, takođe zahvaljujući ulaganjima od 1,6 miliona evra iskorišćenih za niz geofizičkih istraživanja neophodnih za detekciju kraških pojava na području zahvaćenom objektima . Izvođači su do sada naišli na 31 malu i srednju krašku pećinu, što nije mnogo otežavalo izgradnju trase, prenosi Adriaports.com.