DB Cargo ipak ne odustaje od kombinovanog transporta

Deutsche Bahn Cargo ipak ne odustaje od kombinovanog transporta, piše specijalizovani portal railtarget.eu. 

Nemački železnički gigant odlučio je da poništi svoju odluku o napuštanju ovih poslova, čime je, kako navode, sačuvano do 2.000 radnih mesta u kompaniji. Ovoj odluci je, kako prenosi railtarget.eu, prethodio žestok sukob između kompanije i sindikata EVG.

Generalna direktorka DB Cargo Sigrid Nikutta u februaru je najavila nameru da se odustane od kombinovanih transportnih operacija kako bi se poboljšala finansijska situacija kompanije koja posluje sa gubicima. Prema prvobitnom planu, trebalo je da se ovi poslovi prenesu na kompanije u kojima DB Cargo ima udeo, kao što su Mitteldeutsche Eisenbahn, Kombiverkehr, TFG Transfracht i RBH Logistics, što bi verovatno podrazumevalo otkaze. Nakon toga su usledili protesti i sukob sa EVG-om.

Sindikat je uspeo da ubedi DB Cargo da zadrži svoje operacije kombinovanog transporta, čime je sačuvao ugrožena radna mesta. Iako DB Cargo nije naveo konkretne razloge za preokret, spekuliše se da je na odluku uticala spremnost EVG-a da sarađuje kako bi kompanija postala agilnija.

– Obezbeđivanje radnih mesta postiže se, između ostalog, kroz sprovođenje obimnih mera za povećanje konkurentnosti i produktivnosti – navode DB Cargo i EVG u zajedničkom saopštenju i dodaju da se i dalje pregovara o restrukturiranju zbog poboljšanja fleksibilnosti i konkurentnosti ovog železničkog giganta.

Foto: Pixabay.com/Erich Westendarp, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.