Veliki posao za železničare iz regiona – Specijalni vagoni idu za Švajcarsku

Hrvatska kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila je sa švajcarskim naručiocem proizvodnju i isporuku specijalnih teretnih vagona Shimmns u vrednosti od 83 miliona kuna (oko 10,97 miliona evra). Isporuka ovih vagona planirana je za drugu polovinu 2022. godine.

Kompanija Đuro Đaković posluje kao jedna od najvećih industrijskih grupacija u metaloprerađivačkoj industriji u regiji.

Vagoni tipa Shimmns TTU su 4‐osovinski zatvoreni vagoni namenjeni za prevoz lima u rolni, koji se primarno koriste u automobilskoj industriji. Limovi u rolnama postavljaće se u kolevke opremljene posebno dizajniranim mehanizmom za učvršćenje.

Takvim sistemom omogućen je utovar i istovar lima u rolni korišćenjem dizalice s hvataljkama, magnetom ili C‐kukom, kao i bočni pristup za utovar korišćenjem viljuškara. Lim je zaštićen ceradnim sistemom od svih meteoroloških, kao i drugih uticaja iz okoline.

– Ovim projektom kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila potvrđuje opredeljenje i stratešku orijentaciju prema razvoju i proizvodnji specijalnih teretnih vagona uz primenu proizvodne opreme nove generacije kojom kompanija u međuvremenu zaokružuje svoje razvojne i proizvodne procese – navodi se u zvaničnom saopštenju preduzeća.