Dnevno 95 kargo vozova – Teretna železnica bez većih poremećaja tokom vanrednog stanja

Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije od početka vanrednog stanja do kraja aprila organizovalo je saobraćaj ukupno 4.363 teretna voza, odnosno svakodnevno u proseku oko 95 vozova.

Od tog broja, u međunarodnom robnom železničkom saobraćaju srpskim prugama saobraćalo je ukupno 1.283 teretna voza, a jedini granični prelaz preko koga teretne kompozicije nisu prolazile bio je Bogojevo. U unutrašnjem železničkom saobraćaju tokom vanrednog stanja bilo je ukupno 3.080 teretnih vozova, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Srbija Кargo, državni operater u robnom železničkom transportu, imao je najviše teretnih vozova – čak 3.451. Međutim, interesantno je i da je šest privatnih operatera tokom vanrednog stanja imalo na srpskim prugama ukupno 912 teretnih vozova.

Najveći broj vozova saobraćao je na železničkom pravcu Subotica-Pančevo-Preševo, zatim na prugama Кoridora 10, kao i na barskoj pruzi.

Teretnim vozovima na srpskim prugama tokom trajanja vanrednog stanja prevožene su sirovine neophodne domaćoj privredi za proizvodnju, proizvodi za potrebe stanovništva, kao i građevinski materijali i oprema za najveće i najznačajnije infrastrukturne projekte u Srbiji.

Tokom proteklih mesec i po dana nije bilo većih poremećaja u funkcionisanju teretnog železničkog saobraćaja na prugama u Srbiji, navodi se u saopštenju Infrastrukture železnica Srbije.

U svom radu zaposleni u Infrastrukturi, koristili su zaštitnu opremu i poštovali mere bezbednosti na radu, kao i odluke i preporuke državnih organa, rukovodstva kompanije i zdravstvene struke u uslovima vanrednog stanja, sa ciljem zaštite zdravlja.

– Preduzeli smo mere da srpske pruge spremno dočekaju postepenu normalizaciju putničkog železničkog saobraćaja počev od 4. maja, nakon punih 43 dana od kako je on u potpunosti bio obustavljen u Srbiji zbog pandemije virusa covid-19 – navodi se u saopštenju.

 

Podeli na društvenim mrežama: