Dokle je stigla izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte

Izgradnja deonice između Novog Sada i Subotice, na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta, odvija se predviđenom dinamikom. Trenutno se radi na kolovoznoj ploči, a urađeno je oko 35% radova na donjem stroju, rekao je za RTS Dragan Arsić, predstavnik preduzeća koje nadzire radove.

Kada je reč o mađarskoj strani, urađeno je nešto više od 10% predviđeni radova.

Podsećanja radi, izgradnja potpuno nove međunarodne železničke magistrale od Novog Sada do Subotice počela je u aprilu kada je železnički saobraćaj na ovoj deonici obustavljen. Tada su koloseci demontirani, kontaktna mreža skinuta, a stara železnička infrastruktura je uklonjena. Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a vrednost ugovora 1,16 milijarde dolara.

Inženjer na projektu Dragan Gligorov kaže se „gradi ono što na ovom delu Balkana do sada nije građeno“, te da se vode međunarodnim iskustvima i standardima.

Šta će sve biti sagrađeno

Vijadukti, prvi kod Vrbasa od 1.465 metara i drugi kod Malog Iđoša od 500 metara, biće najizazovniji objekti trase od Novog Sada do Kelebije. Ukupno će biti sagrađeno oko 60 novih objekata: 30 nadvožnjaka, 13 podvožnjaka, pet galerija i četiri mostovske konstrukcije.

Nenad Stanisavljević iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije objašnjava da će biti urađeno ukupno 12 železničkih stanica, rekonstruisano svih devet od Novog Sada do Subotice, i izgrađene tri nove železničke stanice u Vrbasu, Rumenki i Lovćencu.

– Poseban izazov biće rekonstrukcija i modernizacija železničkih čvorova Novi Sad-Subotica-Vrbas. To su tri železnička čvora gde će u potpunosti biti zamenjena železnička infrastruktura – navodi Stanisavljević.

Svakodnevno je, duž trase od 108 kilometara, u proseku angažovano oko 1.000 radnika i veliki broj mašina.

Prugom za velike brzine od Beograda do Budimpešte, kada bude završena, trebalo bi da se putuje nešto više od dva sata.

Kakvi su problemi

Izvođači su obećali da neče probijati rokove iako se susreću sa mnogim problemima. Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je prvi problem arheologija.

– Imamo 23 arheološka nalazišta, što neminovno usporava radove – kaže Vesić.

Kao drugi problem, Vesić navodi koliziju sa postojećom infrastrukturom.

– Tek kada dođete na teren, vidite da je drugačije stanje nego u projektu. Ima tu kolizije sa postavljenom vodovodnom mrežom i mrežom za gas, ali i to se rešava – dodaje minisar.

Prema njegovim rečima, treći problem je eksproprijacija koja je u toku, ali koja uvek zahteva vreme, jer nije svako zadovoljan cenom koju dobija.

Kada se očekuje voz od Beograda do Subotice

Pruga za velike brzine neće se ukrštati sa drumskim putevima, čime se povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Kontrola će se obavljati preko evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Prema dinamičkom planu, rok za završetak radova je avgust 2025. godine, dok se krajem te ili početkom 2026. godine očekuje i prvi voz, koji će na relaciji od Beograda preko Novog Sada do Subotice, prema prvim procenama, putovati sat vremena i 15 minuta, prenosi RTS.

Foto: Pixabay, ilustracija