DP World počeo izgradnju novog multimodalnog terminala u Rumuniji

Kompanija DP World započela prošle sedmice izgradnju novog multimodalnog terminala u mestu Ajud u Rumuniji. Novo čvorište u Transilvaniji, kako je najavljeno, imaće veliku ulogu u spoljnotrgovinskoj razmeni rumunskih preduzeća i „omogućiti lokalnim kompanijama neometane veze sa potrošačima širom regiona i sveta“.

Više od 50% rumunskog BDP-a koji generiše industrija dolazi iz šireg regiona Transilvanije, što ovu oblast i Ajud čini važnom raskrsnicom železničkih ruta.

Logistički terminal povezaće severnu Rumuniju – kojoj je tradicionalno nedostajala snažna infrastruktura koja bi je povezivala sa ostatkom zemlje – sa Crnim morem, Severnim morem i Jadranskim morem „zelenom“ elektrificiranom prugom. Takođe, on će istovremeno biti smešten direktno na železničkoj liniji koja spaja Evropu sa Kinom preko Centralne Azije, saopštila je kompanija DP World.

Specijalizovani portal railfreight.com, komentarišući železničku povezanost Rumunije, piše da „infrastruktura u oblasti terminala, na istočnoj granici sa Mađarskom, nije tako loša“.

– Terminali kao što su Arad ili Oradea su veoma važni za saobraćaj ka i iz centralne i zapadne Evrope. Međutim, region u kome se nalazi Ajud bio je na neki način „karika koja nedostaje“. Čak i kompanije koje koriste rutu Srednjeg koridora preko Rumunije susrele su se sa preprekama u železničkom saobraćaju, pošto su veze i infrastruktura između Konstance i granice bili nedovoljni. Možda će ovaj terminal napraviti razliku u tom segmentu – piše railfreight.com. 

Kompanija DP World poseduje i terminal u luci Konstanca.

Foto: DP World/Linkedin