Državne SUBVENCIJE za kombinovani transport za 5 kompanija

Nakon dve godine pauze u subvencionisanju, u 2022. ponovo su u budžetu opredeljena stimulativnaa sredstva za kompanije zainteresovane za razvoj kombinovanog transporta.

Javni poziv za dodelu sredstava za unapeđenje kombinovanog transporta bio je otvoren od 1. aprila do 7. maja, a Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture objavilo je 20. maja listu firmi koje su se prijavile i ispunile uslove, u skladu sa kriterijumima za ocenjivanje i odabir investicija.

To su Milšped d.o.o.Beograd, Transagent operator d.o.o. Beograd, Transportšped d.o.o. Beograd, Kombinovani prevoz d.o.o. Prokuplje, NELT CO d.o.o. Dobanovci.

U republičkom budžetu za 2022. godinu, podsetimo, za subvencionisanje kombinovanog transporta opredeljeno je 120 miliona dinara (20 miliona dinara za javna i 100 miliona dinara za privatna preduzeća).

Preduzeća su mogla konkurisati za dodelu sredstava za:

– izgradnju i rekonstrukciju terminala za kombinovani transport (infrastruktura), uključujući i pretovarnu i skladišnu opremu, kao i mehanizaciju na terminalima;
– opremu za obavljanje kombinovanog transporta: intermodalne transportne jedinice i poluprikolice za drumski transport kontejnera;
– informacione i komunikacione sisteme, inovativnu opremu koju koriste privredni subjekti i carina u kombinovanom transportu;
– železnička vozna sredstva: lokomotive i specijalne vagoni za kombinovani transport.

Pravo učešća u postupku imali su vlasnici u upravljači terminala za kombinovani transport, operateri za železnički i drumski transport, operateri kombinovanog transporta, kao i upravljači železničke infrastrukture i špedicije.

Pročitajte i: