EFIKASNIJI ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ: Koji su glavni projekti ruske kompanije RZD?

Dugi niz godina Srbija je bila zemlja u kojoj se najviše pažnje posvećivalo obnavljanju putne infrastrukture. Međutim, došlo je vreme i da se pažnja posveti železničkoj infrastrukturi bez koje u 21.veku ne može da se zamisli siguran transport robe sa jednog kraja sveta na drugi. Zahvaljujući saradnji Ruskih državnih železnica sa našom zemljom došlo je upravo do obnavljanja železničke infrastrukture i pokretanja velikog broja projekata koji će u bliskoj budućnosti bolje povezati Srbiju sa Evropom. Strateško partnerstvo ruskih i srpskih železnica ugleda se upravo kroz realizaciju tih projekata o kojima je,na konferenciji TIL 2019 održanoj u Beogradu, govorio Mansurbek Sultanov, direktor ruske kompanije RZD International Serbia.

– Od 2014. godine do danas završili smo više od 200km pruga. Krenuli smo sa izgradnjom drugog koloseka na deonici Beograd- Pančevo, a završili smo i šest deonica na železničkom delu Koridora 10 bez prekida međunarodnog železničkog saobraćaja.

Drugi ambiciozan projekat Ruskih državnih železnica,takođe veoma bitan za Srbiju i međunarodni železnički saobraćaj, bili su radovina delu barske pruge od Resnika do Valjeva u dužini od 77km Koridora 11, koji su završeni. Cilj je bio da se vrate brzine na projektovane brzine do 120km/h.

– Danas se bavimo i projektom brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja je jedna od najbitnijih investicija za Srbiju. Projektni radovi su završeni, u veoma aktivnoj smo fazi izgradnje pruge od Stare Pazove do Novog Sada, postavljeno je već 14km pruge i narednih 10km će biti stavljeni u narednih mesec dana.

Sultanov je rekao i da se gradi tunel Čortanovci kroz Frušku goru kao sastavni deo brze pruge od Beograda do Budimpešte. Istakao je da je to jedna od najkomplikovanijih deonica čija će dužina biti 2,2km.

– Projekat je veoma interesantan jer izlaz iz tunela ide direktno u vijadukt koji predstavlja dve paralelne mostovske konstrukcije, svaka dužine po 3km. To je najveći železnički objekt ne samo u Srbiji već i u regionu. Napomenuo bih da radovi idu po planu, a naša firma ne kasni ni dan, pa ni sat. Takođe, učestvovali smo i u radovima na Žeželjevom mostu koji su isto završeni na vreme.

Na osnovu Sporazuma o odobrenju ruskog državnog izvoznog kredita koji su potpisale Vlade Srbije i Rusije, prvi deo kredita iznosio je ukupno 800 miliona dolara. Sultanov je rekao da su svi ugovori potpisani i da je to oko 60% finansijske realizacije kao i da je došlo do potpisivanja novog ugovora kojim je obezbeđen takozvani drugi ruski kredit.

– Tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, 17. januara ove godine, potpisan je drugi komercijalni ugovor čiji je iznos skoro četvrtina milijarde evra. Plan je da dođe do izgradnje dispečarskog centra koja za cilj ima digitalizaciju, veću bezbednost i efikasnost železničkog saobraćaja što znači da bismo u svakom trenutku imali informacije o svakom vozu. Centar bi povezao koridore 10 i 11 sa mrežama u Evropi. Plan podrazumeva i projektovanje ostatka barske pruge, elektrifikaciju, sistem osiguranja i signalizaciju za brzu prugu od Stare Pazove do Novog Sada.