EIB obezbedila dodatno finansiranje za obnovu železničke mreže na Kosovu

Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je još 38 miliona evra za modernizaciju železničke infrastrukture na Kosovu. Sa završetkom rehabilitacije železničke rute 10, biće omogućene veće brzine, kao i poboljšanje putničkih i teretnih kapaciteta, podseća railwaypro.com.

Reč je o drugoj tranši zajma EIB za ovaj železnički projekat, čime se dostiže ukupan iznos od 80 miliona evra za modernizaciju železnice na Kosovu. Ugovor je potpisan prošle sedmice.

Zajam EIB dolazi kao dodatak grantovima za investicije i tehničku pomoć koji su obezbeđeni kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF), zajedno sa zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Modernizacija železničke rute 10 na Kosovu sprovodi se u tri faze. Prva obuhvata deonicu od Kosova Polja i granice sa Severnom Makedonijom, a druga deonicu Kosovo Polje-Mitrovica – radovi na tim deonicama već su u toku. Treća faza podrazumeva modernizaciju rute od Mitrovice do železničke mreže u centralnoj Srbiji.

Projekat modernizacije kosovske železničke rute 10, podsetimo, deo je osnovne železničke mreže Zapadnog Balkana i proširenje TEN-T mreže. Radovi se realizuju kao deo širih napora EU da promoviše transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu.

Foto: ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.