ENNA grupa nastavlja veliki investicioni ciklus – U fokusu obnovljiva energija, transport i logistika

Hrvatska Energia naturalis (ENNA), deo ENNA grupe koja je aktivna u oblastima energetike, logistike i trgovine, započinje proces pripreme za prvu javnu ponudu deonica na tržištu kapitala (IPO), kao i proces ulaganja vredan više od milijardu evra. Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka berza, što bi bio značajan doprinos razvoju hrvatskog tržišta kapitala, saopštila je Grupa. 

Time se, kako ističu, nastavlja proces promene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa sprovodi poslednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cielosti usklađeno s ciljevima Evropske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja.

Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika, kao i hrana, a u budućnosti će se, kako su naveli u saopštenju, još jače fokusirati na vrednosti energetske nezavisnosti, održivosti i samodovoljnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

Iz kompanije podsećaju da je tokom prošle godine ENNA grupa započela novo strateško razdoblje koje će obeležiti snažan ulagački ciklus.

Kompanija razvija velike projekte u segmentu obnovljivih izvora, primarno solarne i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz železnički kargo prevoz i luke, a naročito kroz strateški važan projekat Rijeka Gateway koji teži da postane novi srednjevropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu.

Rijeka Gateway je zajednički projekt ENNA Logic i APMT, firme u sastavu Maersk grupe.

Iz ENNA grupe podsećaju da je sama investicija vredna 480 miliona evra, kao i da je cilj da se na budući terminal u riječkoj luci dovede više od milion novih kontejnerskih jedinica.

U sektoru hrane napori su usmereni kroz fabriku ENNA Fruit koja teži da podstakne povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje i organizuje garantovani otkup i plasira robu domaćih poljoprivrednih proizvođača.

– Firma Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD), dosadašnja perjanica ENNA grupe koja ima firme i u nekoliko evropskih zemalja, u ovom procesu izlazi iz sastava Energia naturalis grupe – navodi se u saopštenju.

PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumuniji, te 70% svojih prihoda ostvaruje na stranim tržištima.

ENNA u Srbiji 

Deo ENNA grupacije, podsetimo, jeste i preduzeće Enna Transport Bgd d.o.o, koje je krajem prošle godine dobilo licencu za železnički prevoz robe u Srbiji. 

Foto: enna.hr