Eurorail Logistics započeo prevoz tereta srpskim prugama

Privatni rumunski železnički operator stigao je na srpske pruge. Grampet grupa iz Bukurešta je saopštila da je njihovo predstavništvo Eurorail Logistics d.o.o. Srbija započelo poslovanje.

Prvi njihov teretni voz prešao je put od Subotice do Surčina, da bi odatle nastavio put ka granici sa Rumunijom, gde ga preuzima kompanija Feroviar Roman grupe.

– Ovo je prvorazredni transport, budući da isporučujemo i povezujemo porudžbine klijenata preko više zemalja, posebno Srbije, a ubrzo posle liberalizacije železničkog teretnog prevoza na ovom tržištu. Mi smo, zapravo, prvi rumunski privatni operator ove vrste prevoza koji posluje u susednoj zemlji – izjavio je ovim povodom Gruja Stoica, predsednik Grampet grupe – Feroviar Roman grupe.

On je istakao da kompanija, kao rezultat uspostavljanja teretnog prevoza u Srbiji, konsoliduje vodeću poziciju u regionu i međunarodni profil kompanije:

– Grampet grupa je prva rumunska međunarodna kompanija s prisustvom u Mađarskoj, Bugarskoj, Moldaviji, Srbiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i nedavno Grčkoj, dok je u strateškom planu širenje na još sedam zemalja.

Eurorail Logistics Srbija je najmlađa članica grupe i tokom 2013. godine dobila je dozvole za unutrašnji i međunarodni teretni transport.

Eurorail Logistics Srbija, sa sestrinskim kompanijama Grampet Cargo Austria, Train Hungary, Train Hungary Croatia, Grup Feroviar Roman i Bulgarian Railway Company, svojim klijentima pruža složena logistička rešenja sa voznim parkom od 20.000 vagona i 400 lokomotiva.

– Mi smo ovaj posao izgradili korak po korak, jer smo ušli na novo tržište i morali smo da se upoznamo sa srpskim propisima o železničkom prevozu. Uz naše kolege Klaudiju Peter, menadžerku projekata iz Grampet grupe, Bogdana Stegareskua, savetnika za komercijalne poslove, Đorđa Stoika, zaduženog za poslovni razvoj u okviru kompanije Feroviar Roman grupa, tehnički tim iz Bukurešta i Mihaelu Lasaković, lokalnu predstavnicu, posetili smo svaku železničku stanicu od Vršca do Beograda, angažovali smo prvoklasne mehaničare i tehničke ispitivače vagona i omogućili smo im operativna uputstva koja koristi Feroviar Roman grupa. Sada vidimo prve rezultate – rekao je Adrijan Andon, savetnik za eksploataciju.

Inače, prvi voz domaće firme Eurorail Logistics prevezao je robu sopstvenim sredstvima i angažovanjem lokalnog osoblja, što je za rezultat imalo brže vreme dolaska na odredište, kraće u odnosu na standardno lokalno vreme za transport robe. Sa rastućim portfolijom klijenata, kompanija želi da zaposli više od 100 lokalno kvalifikovanih kadrova u 2019. godini, posebno mehaničara, inženjera, dispečera i tehničkih ispitivača vagona.

O Grampet grupi

Osnovan pre gotovo 20 godina, Grampet je danas najveći privatni železnički teretni i logistički operator u Rumuniji i u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Struktura od 16 kompanija postavljena je kako bi ponudila klijentima kompletna rešenja: teretni železnički saobraćaj, izgradnju, popravku i nadogradnju železničkih vozila, proizvodnju rezervnih delova, zakup robe, prevoz tereta, logističke usluge, kao i napredna rešenja za železničke operatere u oblasti informacionih tehnologija.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.