Evropska komisija odobrila 80 miliona evra za drugi kolosek Divača-Kopar

Evropska komisija odobrila je u utorak očekivanih 80 miliona evra iz Kohezionog fonda za izgradnju drugog koloseka između Divače i Kopra. Ta sredstva deo su šire šeme projekta novog koloseka do Kopra, a konkretno – namenjena su za izgradnju osmog tunela, dugog 3.808 metara, kao i dva vijadukta: vijadukta Gabrovica (452 ​​metra) i Vinjan (647 metara).

– Ova investicija je potrebna da bi se poboljšala železnička povezanost koparske luke, koja je veoma važno čvorište za teretni i putnički transport ka Centralnoj Evropi. Zbog toga će ovaj projekat biti podrška i funkcionisanju čitavog tržišta – rekla je evropska poverenica za reforme i povezivanje Elisa Ferreira.

U držvanoj 2TDK koja upravlja projektom vest su primili sa oduševljenjem, piše delo.si, jer su dve godine pokušali da uvere pomenutu Direkciju za koheziju koliko je ulaganje u trasu Divača-Kopar važno ne samo za Sloveniju, već i za susedne države.

Sa pomenutim udelom kohezionih fondova, Slovenija će moći da pokrije 85% troškova tri objekta na liniji, a sredstva će morati da budu iskorišćena do kraja 2023, piše delo.si. 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.