Evropska komisija odobrila zajednički projekat Slovenačkih železnica i češkog EP Logistics

U skladu s evropskim zakonodavstvom o spajanju, Evropska komisija odobrila je sticanje zajedničke kontrole nad novoosnovanim zajedničkim ulaganjem (joint venture – JV) Slovenačkih železnica i preduzeća EP Logistics International (EPLI), u oblasti intermodalnog železničkog teretnog prometa, saopšteno je u sredu (11. avgusta 2021. godine).

SŽ i EPLI osnovaće JV, koje će obuhvatiti SŽ Teretni prevoz i Feršped.

Kompanija EPLI deo je češkog EP Holdinga, koji je izabran za strateško partnerstvo Slovenačkih železnica u oblasti teretnog prevoza i logistike. U novom preduzeću, podsetimo, Česi će imati 49%, a Slovenci 51% vlasništva. Kako je ranije najavljeno, cilj strateškog partnerstva je stvaranje vodeće kompanije u oblasti logistike u Jugoistočnoj Evropi.

Transakcija je ispitana u kontekstu uobičajenog procesa kontrole spajanja, a Komisija je zaključila da neće izazvati zabrinutost zbog konkurencije ograničenog uticaja, budući da su aktivnosti kompanija u velikoj meri komplementarne i usmerene na različite države članice EU, navodi se u saopštenju Predstavništva Evropske komsije u Sloveniji 

Foto: Slovenačke železnice

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.