Fabrika Čakovec predstavila najnoviji vagon za prevoz rasutog tereta

Fabrika železničkih vozila Čakovec sa svojim partnerima je predstavila samohodni vagon za prevoz rasutog tereta na „Euraisa rail“, 5. međunarodnom sajmu vagona, infrastrukture i logistike u Istanbulu, koji se završio 7. mata.

Fabrika  železničkih vozila Čakovec vrši proizvodnju, održavanje i popravke novih vrsta teretnih vagona „Saadkms-z“ serije teretnih vozila, popravlja i održava razne teretne vagone i cisterne automobila koji se koriste za prevoz naftnih proizvoda, proizvodi tramvaje low-toka i električne vozove (EMU) i rekonstruiše vagone za smeštaj radnika i skladištenje.

Najznačajnija korist samohodnog vagona za prevoz rasutog tereta je ta da je potrebna samo jedna teretna lokomotiva za prevoz i pomoć s radovima na gradilištu u odnosu na 3 lokomotive pod trenutnim okolnostima, što dugoročno rezultira većom efikasnošću  resursa.

Osim njegove upotrebe u izgradnji i obnovi železničke infrastrukture, samohodni vagon može se primeniti za poslovanje u sektoru logistike gde prevoz osigurava veću fleksibilnost za efikasnije  poslovanje koje se odnosi na upravljanje teretom. Samohodni vagon može se koristiti i za prevoz svih vrsta rasutih tereta u železničkom saobraćaju. Cerade krova i gumene zaptivke omogućavaju prevoz koji je pogodan za raznovrsni mali zrnasti teret (pesak, mineralna đubriva, žitarice, itd). Zbog upotrebe samohodnog vagona za prevoz rasutog tereta manja je potreba za korištenje lokomotiva i druge opreme. Ovakav oblik prevoza je univerzalan za sve vrste rasutih tereta i može zameniti 3 do 4 vrste prevoza koje se trenutno koriste.

Razvoj vagona je podržan kroz Eco-Innovation Programme Evropske unije. Projekt “Market introduction of a selfpropelled bulk carriage – SELF PROP RAIL” je kroz program ostvario podsticaj od 444.694,00 eura što je 50% od ukupnog budžeta od 889.386,00 eura, prenosi logistica.com.hr. Fokus projekta je na komercijalizaciji vagona.