Gradski čelnici najavljuju: uskoro otvaranje intermodalnog terminala u Batajnici

Izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici je od najvećeg značaja za saobraćajno i logističko pozicioniranje Beograda u ovom delu Evrope, izjavio je u četvrtak (13. aprila) na sednici Skupštine grada Beograda gradski menadžer Miroslav Čučković.

– Logistički centar, koji će kombinovati dve vrste transporta u Beogradu, trebalo bi da bude otvoren za nekoliko dana. On će osam puta povećati broj kompanija koje će koristiti Beograd i Srbiju kao mesto za svoj kombinovani železničko-drumski transport – rekao je Čučković.

Grad Beograd je dao zemljište, definiše sebe kao suvlasnika zajedno sa Vladom Srbije, i biće suvlasnik 15% preduzeća Logistički centri Srbije, navodi se na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

– Naš grad tim centrom, koji je izgrađen na površini od trinaest hektara, sredstvima EU, ostvaruje stratešku prevagu u odnosu na ostale prestonice u regionu. Zahvaljujući ovoj usluzi, koja je jedna od najvećih u udelu BDP-a, i ove godine imaćemo znatno povećanje plata i penzija, a uloga grada u svemu tome je veoma značajna – izjavio je gradski menadžer.

Izgradnja intermodalnog terminala u Batajnici koji bi trebalo da bude deo budućeg logističkog centra Beograd, podsetimo, počela je u novembru 2020, nakon nekoliko godina iščekivanja i mnogobrojnih najava. Projekat je vredan 15,5 miliona evra, od čega su 13,7 miliona evra bespovratna sredstva EU.