UDRUŽENO za razvoj INTERMODALNOG TRANSPORTA – Kompanije u Italiji udužile snage kako bi što više robe putovalo železnicom

Hupac i FS Italiane potpisale su Memorandum o razumevanju o razvoju intermodalnog transporta iz Italije ka Evropi koji obuhvata i drumske i pomorske usluge. Obe strane su se dogovorile da razvijaju i upravljaju terminalima kako bi se povećao kvalitet intermodalnog transporta i proširila mreža železničkog transporta, te tako postigli evropski ciljevi u Italiji da 30% transportovane robe bude prebačeno na železnicu do 2030. godine.

Prema ovom sporazumu, kompanije će identifikovati mogućnost i zajednički interes za realizaciju projekta komercijalnog i operativnog partnerstva kroz razvoj logističkih rešenja zasnovanih na železničkom transportu i intermodalnim uslugama, naročito na rutama između Italije i Severne Evrope, Istočne Evrope i Južne Evropa prema Balkanu.

Aktivnosti će se posebno fokusirati na kopnene intermodalne usluge i proširenje teretnog saobraćaja do i iz nacionalnih i međunarodnih luka, koristeći železničke i drumske intermodalne veze.

Dve kompanije koristiće postojeću infrastrukturu i buduće terminale koje će implementirati TerAlp (Terminal AlpTransit) u vlasništvu kompanija Hupac i Mercitalia koja je uključena u izgradnju tri nova terminala u Italiji. TerAlp će završiti terminal u Pjaćenci 2024. godine, a očekuje se da će novi intermodalni terminali u Milanu i Breši biti otvoreni 2026. godine.

– Ovim sporazumom, mi proširujemo i jačamo našu saradnju sa Hupac kompanijom u skladu sa opštom strategijom koja ima za cilj razvoj intermodalnosti i udvostručavanje obima transporta robe vozom na razdaljinama većim od 300 km. FS Italiane0, preko Logističkog čvorišta, ima za cilj da postane sistemski operater i, zahvaljujući važnoj nacionalnoj i transevropskoj železničkoj infrastrukturi, uključujući veze koje će biti izgrađene, ponudiće proširene usluge – navodi Luigi Ferraris, generalni direktor FS Italiane.

Upravljanje logistikom i teretnim saobraćajem kroz Švajcarsku jedan je od sjajnih primera zašto treba drumski transport prebaciti na železnički. U 2021. godini, 75% robe je transportovano železnicom uz intermodalne usluge i postoji potencijal za povećanje železničkog transporta.

– Zajedno sa FS Italiane uspeli smo da kontinuirano povećavamo prenos transporta robe sa druma na železnicu na osi sever-jug. PNRR, a posebno rad na Terzo Valico dei Giovi (brzoj železničkoj pruzi), učiniće teretni železnički sistem još konkurentnijim. Želimo da damo važan doprinos daljem rastu i postizanju ekoloških ciljeva koje su postavile Evropa, Italija i Švajcarska – rekao je Jörg Bertschi, predsednik Hupac-a.

Projekat Terzo Valico dei Giovi – Genova Junction obuhvata 53 km železnice, od kojih 37 km prolazi kroz tunel koji pruža brze železničke usluge između ligurskog lučkog sistema i glavnog železničkog sistema u severnoj Italiji ka Evropi.

U decembru 2021. projekat je dostigao prekretnicu kada je završeno 75% iskopavanja tunela Valico dužine 27 km. Nova linija je deo Rajnsko-alpskog koridora koji obezbeđuje povećanu konekciju na železničkoj osi Đenova – Bazel – Roterdam/Antverpen, prenosi Railwaypro.com.