Infrastruktura železnice prodala 40.000 tona starih šina, skretnica, kolosečnog pribora…

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o prodaji 40.000 tona sekundarnih sirovina, sa planiranim prihodom od 1,83 milijarde dinara.

Kako se precizira u saopštenju tog preduzeća, prodato je oko 40.000 tona starih šina, starog kolosečnog pribora, skretnica, skretničkih delova i ostalih metalnih odnosno čeličnih delova itd. Kupac sekundarnih sirovina je kompanija Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice, u zajedničkoj ponudi sa firmom Eko Unija SN iz Stare Pazove.

– Na ovaj način, Infrastruktura železnice Srbije je već u prvom kvartalu 2022. ostvarila rekordan prihod od prodaje sekundarnih sirovina od svog osnivanja, zaključivši od početka godine ugovore ukupne vrednosti od oko 21 milion evra – navode iz Infrastrukture.

Početna cena na ovoj javnoj prodaji iznosila je 1,457 milijardi dinara, pa je između početne i ugovorene cene ostvarena razlika u iznosu od 373 miliona dinara. Na ime depozita i avansa Infrastrukturi železnice Srbije za ovaj posao već je uplaćen iznos od 366 miliona dinara.

U saopštenju se ističe i da je reč o jednom od najvećih ugovora o prodaji sekundarnih „ne samo na železnici, već u poslovanju čitavog javnog sektora u Srbiji“.

– Od budućeg kupca je zahtevano da poseduje Integrisanu dozvolu za upravljanje otpadom, koja garantuje integrisano sprečavanje i kontrolu potencijalnog zagađivanja životne sredine. Ovu dozvolu u Srbiji izdaje Ministarstvo za zaštitu životne sredine, u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, evropskim standardima iz ove oblasti, kao i Direktivom EU – kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.