INOVACIJE: Specijalizovana železnička rešenja za hemijsku industriju

Belgijska Luka Antverpen trebalo bi da postane multimodalno logističko čvorište sa inovativnim železničkim rešenjima za hemijsku industriju. Novi automatizovani sistem utovara paleta za vozove je jedno od takvih rešenja, piše raillfreight.com.

Predstavnici belgijske hemijske i železničke industrije pokrenuli su zajednički projekat, čiji je cilj da se olakša i pojednostavi prelazak hemijskog sektora na železnički prevoz.

Projekat, koji je podržala i Evropska komisija, nazvan je European LessThanVagonLoad, a njime rukovodi belgijska federacija hemijske industrije Essenscia i konzorcijum igrača železničkog teretnog transporta na čelu sa operatorom Lineas-om. Glavni cilj je bio pronaći inovativna rešenja koja olakšavaju modalni prelazak hemijskog transporta sa drumskog na železnički, uzimajući u obzir stroge bezbednosne i bezbednosne standarde za transport potencijalno opasnih roba.

Studija se bavila razvojem čvorišta u Antverpenu, odnosno namenskog multimodalnog cargo „sela“, koje bi bilo posebno usmereno na hemijski klaster luke Antverpen. Novi koncept podrazumeva železničke usluge s dodatnom vrednošću, specijalizovana skladišta, napredne usluge čišćenja vagona, kamiona i cisterni, usluge popravke, kao i poboljšane železničke veze koje kombinuju konvencionalni i intermodalni transport. Na taj način, uz specijalizovana rešenja i usluge, mogu se ukloniti prepreke i smanjiti troškovi železničkog transporta.

– Hemijska industrija već nekoliko godina čini napore da ostvari pomak na ovom polju. Manje od 30% obima transporta obavlja se drumskim putem.  Ipak, naša ambicija je jasna: još više železničkog prevoza, a još manje drumskog. To nije toliko pitanje infrastrukture ili investicija, već uglavnom drugačijeg načina razmišljanja koji olakšava saradnju i digitalizaciju – kaže Ives Verschueren, generalni direktor Essenscia.

Automatizovani sistem za utovar paleta

Konzorcijum je takođe kreirao prototip automatizovanog sistema za utovar vagona (AVLS). Inspirisan automatizovanim sistemima za utovar kamiona, sistem omogućava automatsko utovar 15 paleta u vagone. Dok se tradicionalni železnički transport obično sastoji od punih kontejnera ili vagona, ovaj sistem omogućava utovar manje količine hemijskih proizvoda, za koje se najčšeće bira drumski transport, ali je moguće prebacivanje i na železnicu.

– Ako želimo da uverimo kupce da pređu sa druma na železnicu, moramo to učiniti što lakšim. Naša Green Kspress mreža već omogućava kupcima da krenu na železnicu počev od jednog kontejnera ili vagona. Tehnologijom AVLS dodatno dodatno snižavamo ovu lestvicu, na još manje količine – navodi Geert Pauvells, izvršni direktor Lineas-a.

Na završnoj konferenciji projekta European LessThanVagonLoad, koja je organizovana 15. septembra, Geert Pauvells je apelovao na intenziviranje saradnje između industrije i poličitkih partnera, kako bi se razvio ambiciozni Master plan železničkog transporta za Belgiju. Pozivajući se na postojeće master planove u susednim zemljama, Pauvelles je naglasio da inovacije samo u sektoru železničkog teretnog saobraćaja neće biti dovoljne da se ostvari pomak.

Izvor: railfreight.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.