Intermodalni transport Srbija-Italija – Alpe Adria i terminal u Batajnici potpisali sporazum o saradnji

Preduzeće Logistički centri Srbije – upravljač intermodalnog terminala u Batajnici i italijanska kompanija Alpe Adria potpisali su juče u Beogradu sporazum o saradnji.

Saradnja podrazumeva uspostavljanje i razvoj teretnog transporta između Beograda i regije Friuli Venecija Đulija, duž takozvanog Balkanskog koridora, saopštilo je resorno srpsko ministarstvo. Intermodalna veza „Ausava“ doprineće jačanju trgovine između dve zemlje, kao i povezivanju Srbije sa lukom Trst.

Partnerstvo predstavlja važan strateški korak u razvoju intermodalnog transporta na Zapadnom Balkanu, kao i u integraciji regiona u mrežu ka Italiji, Centralno-Istočnoj Evropi i tržištima novog Srednjeg koridora.

Kako pišu italijanski mediji, ova tema bila je u središtu institucionalnog poslovnog razgovora koji je u Ambasadi Italije u Beogradu organizovala kompanija Alpe Adria, jedna od lidera intermodalne logistike u Evropi. Događaju su prisustvovali najviši državni zvaničnici kao i predstavnici privrede, koji su istakli značaj bilateralne saradnje.

Generalni direktor Antonio Gurrieri podsetio je da se plan Alpe Adria razvija u tri glavne faze: implementacija usluga konvencionalnog saobraćaja za transport industrijskih proizvoda; razvoj intermodalnog saobraćaja za transport standardizovanih jedinica sa raznovrsnom robom; integracija mreža i logističkih usluga radi podsticanja stvaranja modela transnacionalne saradnje.

– Sada, sa posebnim osvrtom na treću fazu, strateški cilj je ponuditi novu integraciju mreža između Italije, Centralno-istočne Evrope, Balkana i tržišta novog Srednjeg koridora, stvarajući sinergiju između postojećih i budućih usluga – naglasio je Gurrieri.

Ambasador Italije u Srbiji Luca Gori rekao je da je intermodalni koridor Italija-Srbija projekat od izuzetnog značaja za dalje jačanje ekonomskih odnosa dve zemlje.

– Reč je o inicijativi koja je nastala na Beogradskom poslovnom forumu u martu 2023. godine,  a nastavljena je nakon Ekonomskog foruma održanog u Trstu prošlog maja. Ovaj koridor će nam omogućiti da razvijemo brže, efikasnije i zelenije vidove transporta, da podržimo životnu sredinu i naše poslovanje – dodao je ambasador Gori.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.