INTERMODALNI transport: Zajednička investicija dve evropske železničke kompanije

Poljski PKP Cargo i litvanski LTG Cargo najavili su osnivanje zajedničke kompanije za intermodalni transport.

Dve kompanije potpisale su ugovor o formiranju zajedničkog operatera za upravljanje intermodalnim železničkim teretnim tokovima između Litvanije, Poljske i Zapadne Evrope. Osim železničkih usluga, kompanija će biti odgovorna i za last mile delivery i obradu dokumenata. Prema sporazumu, PKP Cargo garantuje pružanje usluga prevoza u Poljskoj koje se nude iz Litvanije.

Osnovni kapital obe kompanije u partnerstvu vredan je 1,3 miliona zlota (340.000 američkih dolara), a svaki partner ima 50% udela. Sporazum je potpisan tokom samita poljsko-litvanske vlade održanom u Viljnusu 17. septembra.

– Ovaj ugovor je jedan od primera razvojne strategije PKP Cargo Group, kojom težimo da od železničkog prevoznika postanemo logistički operater – rekao je kaže Czeslav Varsevicz, predsednik PKP Cargo, prenosi railjournal.com. 

Varsevicz je istakao da je operater, uz TEU, zainteresovan i za RO-LA servise. Naime, oko 2,7 miliona kamiona svake godine prelazi poljsko-litvansku granicu, te bi prebacivanje dela ovog transporta na železnicu imalo pozitivan uticaj na bezbednost, kao i zaštitu životne sredine u Poljskoj.

– Već smo organizovali pilot-projekat transporta kamiona vozom i on je dao zadovoljavajuće rezultate. Kupci traže ovakve usluge – naveo je Varsevicz, prenosi railjournal.com.

Baltik-Jadran-Crno more: Veliki planovi PKP Cargo Group

PKP Cargo Group je najveći železnički teretni prevoznik u Poljskoj i jedan od lidera u Evropskoj uniji, a nudi integrisane logističke usluge koje kombinuju železnički, drumski i pomorski transport. Grupacija prevozi robu za nekoliko hiljada kupaca u Poljskoj, kao i u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj i Litvaniji. U martu 2015. godine kompanija je potpisala ugovor o strateškoj saradnji sa hrvatskim železničkim prevoznikom HZ Cargo, a u maju je stekla 80% udela u PKP Cargo International (nekada AWT), drugom po veličini železničkom teretnom prevozniku u Češkoj. U novembru 2017. godine, PKP Cargo je stekao preostalih 20% udela u ovoj kompaniji. U decembru 2018. godine PKP Cargo International stekao je 80% udela u slovenačkoj kompaniji Primol-Rail, koja je 2019. godine dobila sertifikat za obavljanje transporta na slovenačkom tržištu, navodi se na sajtu grupacije. 

– PKP Cargo Group kontinuirano razvija poslovanje i partnerstva u regionu Tri mora (Baltik – Jadran – Crno more), a jedan od stubova strategije za period 2019-2023. je dalji komercijalni razvoj upravo u ovoj oblasti. U planu su dalja ulaganja u intermodalni transport, intermodalne platforme, višesistemske lokomotive i izgradnju infrastrukture – saopštila je nedavno ta grupacija.

Podeli na društvenim mrežama: