Iz kineskog grada Si’an kreće još jedna teretna železnička linija ka Evropi

Si’an, glavni grad severozapadne kineske provincije Šansi, pokrenuo je u sredu novu liniju za transport tereta u Evropu, koja prelazi Kaspijsko i Crno more kombinovanim prevozom železnica-more. Do nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope, može se stići preko ove nove rute železničkog i pomorskog saobraćaja, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Prvi voz na ovoj ruti, natovaren robom, kao što su sportska oprema, odeća i posteljina, krenuo je u sredu iz međunarodne luke Si’an. Voz će proći kroz Kazahstan, Azerbejdžan, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku i na kraju stići do Manhajma u Nemačkoj, preći će ukupnu udaljenost od 11.300 km, piše CRI.

Nova ruta pokriva zemlje i regione koji su retko viđali usluge teretnih vozova Kina-Evropa u prošlosti, otvarajući nova tržišta za domaća i međunarodna preduzeća, rekao je Iuan Ksiaojun, generalni direktor kompanije Si’an Free Trade Port Construction and Operation Co, dodajući da trasa pruža i novu opciju transporta za domaća i međunarodna trgovinska i logistička preduzeća.

– Nova železnička usluga je poboljšala efikasnost transporta i uštedela transportne troškove za preduzeća. U trenutnoj situaciji, predstavlja novu priliku za našu kompaniju da stabilizuje izvoz –  rekao je Jia Min, menadžer međunarodne logističke kompanije u Sianu.

Trenutno, Si’an ima 16 glavnih teretnih železničkih ruta ka Evropi, koji prolaze kroz 45 zemalja i regiona duž Pojasa i puta.
U prvom kvartalu godine, iz Si’ana je ukupno otišlo 790 teretnih vozova za Evropu.