Železnička ruta Kina-Kirgistan-Uzbekistan skraćuje put do Evrope za 900 km – Izgradnja kreće 2023. godine

Prema rečima predsednika Kirgistana Sadira Žaparova izgradnja železničke trase Kina-Kirgistan-Uzbekistan počeće sledeće godine. Ovaj projekat bio je u razmatranju već dvadeset godina, ali zainteresovane strane sve do sada nisu došle do konkretnog plana.

– Počećemo 2023. godine, kada u ovoj godini budemo odradili studiju izvodljivosti. Studija izvodljivosti se priprema uz učešće tri stranke – rekao je predsednik, prenosi Global Times. Isti mediji preneli su i reči Šavkata Mirzijojeva, predsednika Uzbekistana, koji takođe potvrđuje da će izgradnja železničke pruge uskoro početi.

Benefiti železničke trase Kina-Kirgistan-Uzbekistan

Interesovanje za železničku trasu Kina-Kirgistan-Uzbekistan je veliko u ovim zemljama. Prvo, železnička ruta Sinđang-Kirgistan-Uzbekistan će još više skratiti put od Kine do Uzbekistana.

Železnička trasa između Kine i Uzbekistana povezaće Iran (preko Turkmenistana) i Tursku sa Evropom posebno sa jugoistočnom Evropom. Time bi se ruta od Kine do jugoistočne Evrope mogla smanjiti za 900 kilometara, što je do sedam ili osam dana kraći put.

Prema planu, ukupna dužina ove pruge biće oko 523 kilometra, uključujući 213 kilometara u Kini, 260 kilometara u Kirgistanu i oko 50 kilometara u Uzbekistanu.

Pored toga, ova železnička trasa će stimulisati ekonomski razvoj autonomnog regiona Sinđang Ujgur, jer većina kontejnerskih vozova iz centralne, istočne i južne Kine za Evropu saobraća preko Sinđijanga. Kašgar, jedan od najzapadnijih gradova u Kini, mogao bi da bude raskrsnica u Sinđijangu. Kineska vlada raspravljaće o izgradnji dve železničke linije od Kašgara: jedne prema zapadu do Kirgistana i Uzbekistana i druge prema jugu.

Prepreke u projektu

Iako izgradnja ove železničke trase ima dosta benefita, postoje i brojne prepreke poput teškog, planinskog pejzaža južnog Kirgistana, zbog čega ta ruta još nije određena. Shodno tome, ne postoji precizan budžet za ovaj projekat.

Još jedna nejasnoća uključuje i merenja – dok Kirgistan i Uzbekistan imaju koloseke širine 1.520 milimetara, kineska vlada je predložila izgradnju železničke pruge širine 1.435 milimetara kroz Kirgistan. Vlada Kirgistana se plaši da nova ruta neće doneti nikakve benefite zemlji jer će se koristiti samo jedan delo njene teritorije. Zbog toga su Kini ponudili da izgradi još nekoliko linija širine 1.520 milimetara širom zemlje, ali je Kina je to odbila da uradi.