Jačanje železničke rute od Kine do EU i Balkana – Rusi, Mađari i Austrijanci osnovali zajedničko preduzeće

Ruske železnice (RZD), austrijska Rail Cargo Group i mađarski CER Cargo Holding potpisali su trilateralni sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za železnički teretni saobraćaj, a namera im je da železnički promet između Evrope i Azije postane još privlačnija opcija.

Cilj osnivanja joint venture jeste kapitalitacija održivog rasta trgovine između Kine i Evrope, kao i pružanje konkurentne i pouzdane usluge železničkog prevoza robe između Kine, Rusije i Evropske unije.

Osim toga, zajedničko preduzeće pružaće i špediterske i logističke usluge na ruti iz kineskih pokrajina preko Rusije i Mađarske, u region Južne Evrope i Balkana i u suprotnom smeru.

Sporazum su u Budimpešti 14. decembra potpisali predsednik CER Cargo Holdinga Laszlo Horvath, generalni direktor preduzeća RZD Logistics Dmitry Murev i generalni direktor RCG Clemens Först, na svečanosti kojoj je prisustvovao i zamenik ruskog ministra saobraćaja, Vladimir Tokarev, prvi zamenik predsednika Uprave RZD Sergey Pavlov, zamenik premijera Mađarske i ministar finansija Mihaly Varga, i mađarski ministar inovacija i tehnologije Laszlo Palkovics.

Först je na Twitteru objasnio da će joint venture nastojati da transformiše rutu preko Ukrajine i Mađarske u drugu glavnu osu, koja bi garantovala nove kapacitete, brže vreme transporta i efikasnost distribucije ka Evropi.