KAKO NAS DRUGI VIDE: Srbija iz ugla austrijske železničke kompanije

Austrijska Rail Cargo Group (deo OBB), jedna je od vodećih železničkih kompanija u Evropi. RCG je poslednji tekst u svom blogu, u sekciji Portreti zemalja, posvetio predstavljanju – Srbije! Kako naša zemlja izgleda iz ugla austrijske železničke kompanije? U nastavku prenosimo tekst u celini!

I dalje noseći tragove ratova, srpska ekonomija se oporavlja od 2000. godine. Pozitivni razvoj ekonomije Srbije tokom poslednjih godina, naglo je zaustavila pandemija. Međutim, sa padom od 1,1% na kraju godine, Srbija je kroz krizu prošla bolje od mnogih uporedivih zemalja. U ovom „Portretu zemlje“ možete pročitati kakve veze s tim ima najvažnija železnička veza, Koridor 10, kao i izvoz maline.

Reka Dunav protiče kroz Beč, Bratislavu i Budimpeštu, a prolazi i pored srpske prestonice Beograda. Na mestu gde se spajaju Dunav i Sava, nalazi se impozantna Beogradska tvrđava, znamenitost glavnog grada.

Srbija je važna tranzitna zemlja za evropske države, jer nekoliko evropskih transportnih koridora prelazi preko njene teritorije. Najvažniji od njih je Koridor 10, koji povezuje Centralnu Evropu sa Jugoistočnom Evropom i Bliskim istokom. Koridor 10, sa svojom železničkom prugom dugom 2.528 km, takođe je važna veza za OBB Rail Cargo Group.

Zemlja u kojoj raste malina

Srbija ima najveći industrijski udeo među zemljama Zapadnog Balkana. Automobilska i prateća industrija snabdevanja, kao i mašinska i hemijska industrija su među najjačim. Zbog dobre klime i uslova tla, ova balkanska zemlja ima poljoprivredno područje od oko pet miliona hektara. Iz tog razloga, poljoprivreda takođe igra važnu ulogu u ukupnom izvozu i čini oko petinu ukupnog udela. Malina je među najvažnijim srpskim voćnim sortama i postala je zaštitni znak zemlje. Srbija je jedan od najvećih izvoznika maline na svetu.

Železničko tržište u Srbiji

Srpska železnička mreža ima ukupnu dužinu od oko 3.800 km. Železnička mreža je u lošijem stanju od putne, što je razlog za obnovu duž panevropskog transportnog Koridora 10, koja je trenutno u toku.

Pomoću veze TransFER Budimpešta-Balkan, RCG već godinama nudi železničku logističku vezu između zapadnoevropskih ekonomskih centara i zemalja Južne i Jugoistočne Evrope. Redovan železnički prevoz obavlja se u pojedinačnim vagonima, grupama vagona ili blok vozovima, ka Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj i Srbiji.

Nacionalno železničko preduzeće Železnice Srbije (ŽS) vodilo se kao javno preduzeće do 2011. godine, kada je transformisano u akcionarsko društvo. Kao zvanična zemlja kandidat za članstvo u EU, srpska saobraćajna politika mora da se podvrgne određenim prilagođavanjima.

Otvaranje železničkog tržišta jedna je od kritičnih tačaka koje se moraju poboljšati. Početkom 2018. godine, uz državne Železnice Srbije, na železničko tržište ušle su još tri kompanije, ali je stav Evropske unije da su potrebni dalji napori na liberalizaciji tržišta.