Kakve poslovne planove Srbija Kargo najavljuje za 2022?

Nadam se da ćemo u ovoj godini uspeti da budemo interoperabilni, da ćemo „Vektronkama“ izaći i „trčati“ van granica Srbije, kaže generalni direktor preduzeća Srbija Kargo Dušan Garibović u intervjuu za list Pruga.

Preduzeće Srbija Kargo 16 Siemens Vectron lokomotiva kupilo je 2018. Iako su ove lokomotive opremljene najsavremenijim uređajima i mogu razviti brzinu do 160 km/h, u resornom ministarstvu kažu da će Srbiji biti potrebno bar još pet do šest godina da Koridorom 10 roba ide brzinama preko 100 km/h.

Pomenuta investicija vredna je 64 miliona evra, a Garibović tvrdi da je ona i za ovaj relativno kratak period, dala konkretne benefite u poslovanju preduzeća, uprkos činjenici da ključni železnički koridor u infrastrukturnom smislu još nije na nivou modernizovanih voznih sredstava.

– U jeku infrastrukturnih radova i modernizacije, pre svega na pruzi od Beograda do Budimpešte, pokazalo se da je posedovanje Vectron lokomotiva u voznom sastavu Srbija Karga bilo od izuzetnog značaja. Naše „Vektronke“ imaju sertifikate za nivo bezbednosti ETCS nivo 2, na šta sam izuzetno ponosan i korišćene su prilikom testiranja i pripreme za puštanje u rad deonice brze pruge za brzine od 200km/h, od Beograda do Novog Sada, što je bio naš vid participiranja u tom projektu.

Naše mašinovođe, a kao sastavni deo ugovorne obaveze između nas i Siemens-a, završile su obuku u Nemačkoj i imaju sertifikat za upravljanje lokomotivama na prugama koje imaju taj nivo bezbednosti. Istovremeno, mogli smo promptno da reagujemo i u situaciji bilo kakve i najmanje potrebe za našim radnicima iz ZOVS-a, koji su takođe prošli obuku u Nemačkoj za održavanje ovih lokomotiva, rekao je Garibović.

Generalni direktor preduzeća Srbija Kargo rekao je da je, premda je kada su u Srbiju stigle prve „Vektronke“ izjavio da su one „zalog za budućnost“, te lokomotive i u ovom trenutku daju veliki doprinos u „obavljanju poslovanje kompanije i kako mi to na železnici kažemo ‘trče’ na svim onim deonicama koje su elektrificirane“.

–  A naravno, doći će momenat kada će se svi ovi veliki radovi završiti, kada će se neke neelektrificirane pruge elektrificirati, kada ćemo se vratiti sa alternativnih i obilaznih pravaca, po kojima moramo da vozimo dizel vučom, na modernizovane i rekonstruisane pravce, tada će Vectron lokomotive doći do svog punog izražaja – rekao je Garibović.

– Nadam se da ćemo u ovoj godini uspeti da budemo interoperabilni, da ćemo „Vektronkama“ izaći i „trčati“ van granica Srbije. Kupovina Vectron lokomotiva jeste „poruka“ i Srbija Karga i Srbije da mi želimo da ostanemo lider u prevozu robe u ovom delu Evrope i Zapadnog Balkana, da pratimo najsavremenije evropske trendove u železničkom svetu – navodi.

Voz Kina-Srbija 

U intervjuu za list Pruga Garibović se, između ostalog, osvrnuo na perspektive uspostavljanja redovne železničke kargo linije do Kine, rekavši da se „intenzivno vode razgovori, razmenjuju i razjašnjavaju mogućnosti i potencijali redovne kargo linije iz Kine za Srbiju“.

– Po tom pitanju sve je više inicijativa u kojima prepoznajemo ozbiljne poslovne interese svih zemalja i železničkih uprava na putu iz Kine za Srbiju. Prepoznajemo ne samo interes da roba iz Kine dođe u Srbiju, ili iz ovog dela Evrope da se vrati u Kinu, već da se na tom prevoznom putu, redovna kargo linija iskoristi i za neku drugu robu i u jednom i u drugom pravcu.

Lično, u ovom trenutku, mogu da izrazim svoj optimizam za izvesnost redovne kargo linije, a biću slobodan da kažem da će bar jedna kargo linija biti ostvarena u 2022. godini, tvrdi.

Prva železnička kargo linija između Srbije i Kine, podsetimo, uspostavljena je pre nešto više od dve godine. Tada je prvi teretni voz iz kineskog Đinana krenuo za Beograd sa opremom za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.