Kamion na voz – TX Logistik planira uvođenje nove linije između Rumunije i Nemačke

TX Logistik AG (TXL) ispituje mogućnosti za otvaranje nove intermodalne veze između grada Oradea u Rumuniji i nemačke oblasti Rajna-Rur. Prvi razgovori o ovoj ideji vođeni su sa predstavnicima transportnih i logističkih kompanija i drugih rumunskih industrija tokom prezentacije kojoj je prisustvovalo oko 100 ljudi u terminalu Oredea, blizu granice sa Mađarskom. Pored toga, TXL je na licu mesta demonstrirao kako se uz pomoć inovativnih sistema za pretovarNiKRASA i roadrailLink, poluprikolice i drumska vozila mogu jednostavno postaviti na železničke šine.

– I dalje vidimo značajne mogućnosti za rast intermodalnog transporta od zapada ka istoku – rekao je Berit Bork (Berit Börke), strateški direktor kompanije TX Logistik.

– Rumunija je tržište koje poseduje poseban potencijal za stvaranje novih veza sa zapadnom Evropom.

Železnička kompanija od proleća 2018. godine upravlja otvorenom železničkom vezom između Kelna i Curticija u Rumuniji, putujući u oba smera pet puta nedeljno. Ovom rutom uglavnom se prevoze velike prikolice.
Učesnici u Oradei dočekali su NiKRASA sistem za pretovar sa velikim interesovanjem. Pomoću ovog sistema, poluprikolice – koje se ne mogu pomerati uz pomoć dizalica – mogu se postaviti na šine pomoću pomagala za pozicioniranje i adaptera za utovar.

– Trenutno imamo oko 150 NiKRASA adaptera koji se koriste na raznim rutama širom Evrope –  objašnjava Stefano Noseda, regionalni direktor za prodaju u Italiji i Južnoj Evropi u kompaniji TX Logistik.

– Ovo je takođe opcija koju mogu da iskoriste i špeditori i prevoznici u Rumuniji, jer na putevima u istočnoj Evropi praktično nema prikolica koje se mogu pomerati uz pomoć dizalica, a naš sistem može da se nosi sa postojećom standardnom opremom na licu mesta. Železnički prevoz je takođe način da se suprotstavimo problemu manjka vozača kamiona.

Na terminalu Intermodal Vest u Oradei, učesnici su mogli i sami da se uvere kako je uz pomoću adaptera roadrailLink (r2L) lako postaviti čak i lakša komercijalna vozila na šine. Sistem, koji pretvara standardni plato vagon u vagon za prevoz automobila, je nosač tereta kojeg su razvile kompanije Vegatrans i Kässbohrer Transport Technik.

Sistem takođe ima mobilne i podesive rampe i može se lako postaviti u bilo koji železnički terminal koji ima viljuškar ili dizalicu. Kompletni voz sa 16 vagona sa dvostrukim plato vagonom može da transportuje 96 kombija, 64 kamiona ili 32 poluprikolice – takođe je moguće istovremeno transportovati različita vozila.

Berit Bork ističe:

– Prevoz različitih vozila omogućava vrlo fleksibilan dizajn. Niste vezani za jednu vrstu vagona, ali se dizajn voza, takođe, može lako promeniti. Ovo otvara potpuno nove mogućnosti za kombinovanje sistema vozova.