Maersk pionir u hladnom lancu na relaciji Turska-Rusija – Intermodalni transport svežeg voća

Kompanija Maersk pokrenula je novi intermodalni servis u hladnom lancu. Rashladni kontejneri natovareni svežim voćem sada stižu iz turskog Mersina na moskovski terminal Seliatino – teret se najpre brodom prevozi preko Crnog mora do ruske luke Novorosijsk, a potom vozovima – kojima upravlja Ruscon Delo Group, do same Moskve.

Nova usluga koju Maersk pruža od kraja decembra omogućiće da se zadovolji rastuća potražnja ruskih kupaca za ovakvom vrstom robe.

Maersk, koji sarađuje sa specijalistima za hladnjače Polar Star LTD za napajanje kontejnera tokom putovanja vozom, očekuje da će nova usluga „transformisati hladni lanac sa Bliskog istoka i Mediterana u Centralnu Rusiju sa protokom od preko 50.000 kontejnera godišnje“.

Modalni pomak 

Nedavno pokrenuta Maersk-ova linija je prvi železnički servis kojim se sveže voće transportuje iz istočnog Mediterana u Moskvu. U prošlosti su ovakvi rashladni kontejneri transprovani drumom, ili su istovarani u Novorosijsku, a zatim transportovani kopnenim putem do lokacije.

Veoma je značajna i činjenica da se prevoz do krajenjeg korisnika sada obavlja istim kontejnerima koji stižu u rusku luku. Nakon što stigne do terminala Seliatino u glavnom gradu zemlje, teret prelazi kratke drumske deonice do konačnog odredišta.

Ova usluga hladnog lanca nije samo važna za preusmeravanje tereta sa puta na železnicu, već predstavlja i odličan primer kombinovanog transporta koji objedinjuje pomorske, železničke i drumske deonice. Naravno, sa važnom napomenom, da se kamioni koriste samo na kratkim relacijama.

Julija Krimova, direktorka Odeljenja za voće i povrće kompanije Magnet – jednog od većih ruskih maloprodajnih lanaca, ističe da potražnja kupaca za svežim voćem i povrćem raste tokom cele godine. Međutim, nije uvek lako obezbediti najbolji kvalitet robe zbog sezonskih poteškoća i oskudica sa kojima se suočavaju lokalni proizvođači.

– Nova usluga od Novorosijska do Moskve biće veoma značajna za dostupnost svežih proizvoda na policama trgovinskih radnji – rekla je Krimova.

Izvor: maersk.com