Modernizacija železničkog Koridora 10 – Počinje projekat važan za transport iz grčkih luka

Zajedničko preduzeće (joint venture) kompanija Alstom i Avax biće zaduženo za modernizaciju pruge Solun-Idomeni, u severnoj Grčkoj.  Projekat vredan 41 milion evra predviđa signalizaciju, elektrifikaciju i obnovu koloseka, duž 70 kilometara postojeće pruge, koja je ključna za međunarodni saobraćaj ka Balkanu i centralnoj Evropi.

Implementacija naprednih rešenja za digitalnu kontrolu saobraćaja omogućiće veću efikasnost kako i putničkog tako i teretnog prevoza, ističu iz kompanije Alstom.

– Obezbeđivanje unapređenih signalizacionih rešenja za ovu važnu železničku prugu u Grčkoj, još jedan je značajan korak ka modernizaciji i unapređenju međunarodne železničke ose koja povezuje Grčku sa centralnom i zapadnom Evropom – rekao je generalni direktor Alstoma za Grčku i Zapadni Balkan Stavros Vlahos.

Linija Solun-Idomeni je od velikog značaja za međunarodni saobraćaj, kao deo panevropskog Koridora 10 koji povezuje Solun sa Budimpeštom, preko Severne Makedonije, Srbije i Mađarske.

Koridor 10 važi za jedan od primarnih teretnih koridora u centralno-istočnoj Evropi.

Novi projekat je značajan i za celokupnu grčku železničku infrastrukturu, jer pomenuta linija povezuje drugu po veličini luku u Grčkoj i najveće železničko čvorište, sa granicom sa Severnom Makedonijom. Osim toga, od velikoj je značaja i za rute od luke Pirej ka centralnoevropskim železničkim čvorištima. 

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju kompanije Alstom, predviđeno je da radovi traju tri godine, a Alstom je zadužen za razvoj, isporuku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad ETCS (European Train Control System) Level 1 rešenja Atlas 100, tehnologiju elektronskog preklapanja (Smartlock 400 + MooN), zamenu unutrašnje i spoljašnje opreme, kao i instaliranje digitalnog rešenja za kontrolu železničkog saobraćaja Iconis, u Solunu.

Modernizovana linija omogućiće putničkim vozovima da se kreću maksimalnom brzinom od 160 km/h.

Kao signalna i kontrolna komponenta Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem (ERTMS), ETCS obezbeđuje interoperabilnost i prekogranične operacije, povećan kapacitet linija, kao i veću bezbednost putnika, navode iz kompanije.

Sa više od 40 godina prisustva u Grčkoj, kompanija Alstom je uspešno učestvovala u najvećim projektima izgradnje transportne infrastrukture u zemlji, uključujući izgradnju linija 2 i 3 atinskog metroa, atinske prigradske železnice i metro linije 3 do Pireja. Osim toga, Alstom je dobavljač 25 tramvaja Citadis Ks05, za Atinu. Kompanija ima portfolio od preko 120 projekata magistralne signalizacije ETCS širom sveta, navodi se u zvaničnom saopštenju.