Montecargo nabavio vagone i kontejnere za prevoz bakarnog koncentrata

Crnogorska državna železnička kompanija Montecargo nabavila je nove vagone i kontejnere potrebne za prevoz bakarnog koncentrata, nakon što su nadležni nedavno zabranili transport ovih materijala zbog otkrivenog zagađenja u Luci Bar. Ova zabrana je zahtevala izmenu tehnologije za utovar i istovar ove robe.

Prekid prevoza koncentrata bakra, kao i štrajk radnika Boksita, zbog čega Montecargo nije mogao da prevozi boksit, izazvali su značajan pad prihoda u kompaniji i kašnjenje u isplati zarada. Podgoričke Vijesti pišu da su, prema njihovim saznanjima, oba problema sada otklonjena. 

Predsednik Odbora direktora kompanije Montecargo Miroslav Brajović je u ponedeljak, tokom okupljanja nezadovoljnih radnika ispred upravne zgrade firme, kazao da bakar uskoro kreće iz Srbije, ali da im treba najmanje mesec dana, da pronađu preostalih potebnih 350 vagona i 700 kontejnera.

– Pitanje prevoza bakarnog koncentrata nastalo je odmah, zabranom prevoza od strane Ekološke inspekcije koja je konstatovala povećanu koncentraciju bakarnog koncentrata u vazduhu u Luci Bar pri pretovaru. Ova zabrana je zahtevala promenu tehnologije realizacije prevoza i pretovara. Na našu sreću, bez obzira što je proces nabavke voznih sredstava i kontejnera za novu tehnologiju iziskivao vreme, naši partneri su preduzeli sve u prethodnom periodu i prevoz je opet počeo, s ozbiljnim planom od 1. jula – kazali su iz ove kompanije.

Iz Montecarga su naveli da imaju dugogodišnje iskustvo i plan za prevazilaženje ove, kako se nadaju, prolazne krize, ali i napominju da je ona moguća u svakom poslu, a posebno za one koji se bave prevozom. Dodali su i da je državna privreda na najnižem nivou, usitnjena, bez masovne proizvodnje, pa samim tim nema prevoza u unutrašnjem saobraćaju za njene potrebe. Zato su, kako tvrde, usmereni samo na međunarodni prevoz (tranzit roba) do i iz Luke Bar, ali i prevoz rude boksita za izvoz.

Montecargo je, ističu, tržišno orijentisana kompanija koju su poremetili globalni problemi i geopolitičke tenzije, koje su donele rizik za transportni sektor, energetiku i prerađivačku industriju. Ističu da su ovi poremećaji uticali i na globalne srednjoročne izglede za ekonomski rast, te da su ostali na najnižem nivou, u poslednih nekoliko decenija.

Izvršna direktorka preduzeća Montecargo Dušanka Dragojević je nedavno izjavila da se, istovremeno, uz postojeće probleme, suočavaju sa konkurencijom – privatnim operaterom Kombinovani prevoz, za koga „veruje da želi da preotme posao državnoj firmi“. Dodala je da nemaju ništa protiv rada te firme jer je tržište slobodno, ali da „žele da posluju pod istim uslovima kao i Montecargo“, pišu Vijesti. 

Foto: YouTube/ScreenShot, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.