Na železničkoj stanici Bijelo Polje počela zajednička granična kontrola – Teretni vozovi 60 minuta brže

Srbija i Crna Gora započele su zajedničke operacije granične kontrole na nedavno modernizovanoj zajedničkoj železničkoj graničnoj stanici Bijelo Polje, saopštila je Transportna zajednica Zapadnog Balkana.

– Inicijativa koja je na snazi od danas, označava kraj odvojenih kontrola na stanicama sa obe strane granice, racionalizujući železnički saobraćaj između Crne Gore i Srbije – ističe se u saopštenju.

Podsetimo, modernizacija stanice završena je u maju 2023, a u nju je uloženo 2,1 milion evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU (IPA 2017).

– Ovaj projekat, koji omogućava efikasniji i brži železnički saobraćaj, predstavlja važnu prekretnicu u povezivanju na Zapadnom Balkanu – dodaje se u saopštenju.

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Filip Radulović istakao je na svečanom obeležavanju u Bjielom Polju da vlade zajedničkim radom na ovakvim projektima doprinose međusobnom razvoju i povezanosti privreda i boljem povezivanju sa zemljama Evropske unije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić je istakao da su integrisani granični prelazi zajednički prioritet dva ministarstva.

– Zajednička granična kontrola znači da je čekanje smanjeno na minimum, a na ovaj način izbegnute su i duple carinske i pasoške kontrole. Otvaranjem zajedničke železničke stanice u Bijelom Polju samo smo nastavili saradnju sa Crnom Gorom, koju ćemo u narednom periodu dalje unapređivati – rekao je ministar Vesić.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek rekao je da neadekvatna transportna mreža i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost građana u regionu i sa Evropskom unijom.

– Rešavanje ovih pitanja zahteva ulaganja u infrastrukturu, kao i bolju saradnju među susedima. Stanica u Bijelom Polju je već postala odličan primer za ceo region. Nadležni organi radiće pod jednim krovom, a vozovi više neće morati da se zaustavljaju dva puta kao što je to dosada bio slučaj – rekao je Zakonjšek.

Konsolidacijom graničnih kontrola na jednoj lokaciji, nove zajedničke operacije poboljšavaju povezanost duž železničkog koridora, povećavajući efikasnost prevoza kako putnika, tako i robe.

Predviđene uštede vremena iznose najmanje 30 minuta za putničke, a 60 minuta ili više za teretne vozove.

– Ova poboljšanja su posebno korisna za jedinu međunarodnu putničku liniju u regionu, koja povezuje Beograd, Podgoricu i Bar, čineći je pogodnijom i privlačnijom za putnike i turiste – ističe se u saopštenju.

Sekretarijat Transportne zajednice je odigrao ključnu ulogu u koordinaciji i podršci ovom projektu, naglašavajući svoju posvećenost jačanju transportne povezanosti širom Zapadnog Balkana i između regiona i EU, dodaje se.

Foto: Transportna zajednica/LinkedIn

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.