Ovo je nova najduža intermodalna linija u Evropi!

Italijanska kompanija GTS Rail pokrenuće sledeće sedmice najdužu evropsku direktnu intermodalnu rutu, izveštavaju specijalizovani evropski portali.

Od 11. oktobra uvodi se železnička veza između stanice Bari Lamasinata, na italijanskoj jugoistočnoj obali, do luke Zeebruge, u severnoj Belgiji.

U početku će postojati samo jedno povratno putovanje nedeljno, ali je već planirano da se dodaju još dva u decembru.

Kako je GTS objavio na LinkedIn-u, voz je nazvan 2SeasTrain, s obzirom na to da povezuje Sredozemno more sa Severnim morem. Očekuje se da će tranzitno vreme biti oko 48 sati za pokrivanje rute duge 2.000 kilometara, a svaki voz će moći da preveze 32 jedinice. Štaviše, kako je GTS rekao za railfreight.com, ova nova veza će biti na usluzi korisnicima kompanije širom Ujedinjenog Kraljevstva, koji sada mogu da koriste uslugu da lako dođu do juga Italije iz Zeebruge.

Brzo i rastuće

Ovo nije prvi servis koji povezuje Bari i Belgiju. Sličnu uslugu nudi i Lineas: belgijska kompanija ima železničku vezu između apulijskog grada i Antverpena. Međutim, GTS pobeđuje u trci na duge staze za nekoliko kilometara i sa mnogo bržim tranzitnim vremenom. Prema GTS-u, 50% tereta koji se razmenjuje na ovoj liniji biće hrana i piće. Ostale uključene industrije biće drvo i plastični materijali, ali usluga je otvorena za sve vrste kupaca.

Kada se povratna putovanja za ovu uslugu povećaju na tri, GTS će imati ukupno trinaest nedeljnih veza između Italije i luke Zeebruge: sedam je iz Pjaćence i tri iz Bolonje. Kompanija nudi usluge od vrata do vrata i od terminala do terminala. Trasa vuče voza biće preko Švajcarske, gde će rad preuzeti švajcarska kompanija BLS. To je zato što GTS lokomotive funkcionišu samo na italijanskim šinama zbog razlika u elektrifikaciji koloseka, prenosi railfreight.com.