Nedostatak letova pojačao teretni železnički saobraćaj Kina-Evropa

Interkontinentalni teretni vozovi postali su neophodni za održavanje robne razmene između Kine i mnogobrojnih evropskih zemalja u vreme pandemije.

Veliki problemi u vazdušnom i pomorskom saobraćaju stavili su naglasak na pojačavanje železničkog transporta kao sredstva robne razmene. Tako je Sinotrans Ltd, podružnica China Merchants Grupe, u prva tri meseca ove godine već organizovao 54 polaska teretnih vozova iz kineskog Shenyanga prema Hamburgu i Duisburgu u Nemačkoj, Ennsu u Austriji, kao i poljskoj Varšavi, piše seebiz.eu, pozivajući se na China Daily.

Sinotrans je protekle sedmice pokrenuo i liniju koja povezuje kineski Changsha i Moskvu, a prvi teretni voz je prevezao medicinske zalihe, elektromehaničku opremu, cipele, igračke, odeću, kao i proizvode od plastike. Izveštaji govore kako je teretni železnički promet između Kine i Evrope porastao čak 38% u prva tri meseca ove godine u odnosu na 2019.

Teretni železnički saobraćaj uglavnom je smatran B-opcijom, ali je zbog zatvorenih kontejnerskih luka u Italiji, Španiji, Portugalu, Nemačkoj i Holandiji, kao i zbog nedostatka letova, prevoz železnicom sada postao primarna linija za efikasan promet robe, ali i medicinskih zaliha, izjavio je Li Jianhong, čelnik China Merchants Grupe.

Zbog činjenice da su mnogobrojne kompanije – kao British Airways, Lufthansa, Air France i KLM, otkazale letove, i Kineska pošta pojačano koristi železnički transport kako bi poslala pakete prema Evropi, zbog čega dostava traje oko 14 dana.

I grad Xi’an je pojačao železničku povezanost sa Evropom. Samo u prvom kvartalu ove godine, železnicom je u Evropu već dostavljeno 3.377 Volvo vozila, koja se proizvode u tom kineskom gradu.

Izvor: seebiz.eu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.