Nova deonica pruge na Mediteranskom koridoru

Predstavnici turske firme Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i Hrvatske železnice potpisali su ugovor o rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove deonice železničke pruge na Mediteranskom koridoru, prenosi nova.rs.

Reč je o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog koloseka na deonici Križevci – Koprivnica – državna granica, a ovaj projekat značajan je za povezivanje Rijeke i Budimpešte železnicom. Cena izgradnje deonice je 324 miliona evra.

Kako je prenela turska agencija Anadolija,u pitanju je trenutno je najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj. Hrvatska će dobiti 42 kilometra moderne dvokolosečne pruge, biće rekonstruisano sedam stanica i stajališta, sedam mostova, dva vijadukta, 21 podvožnjak i nadvožnjak, izgradiće se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke, modernizovati šest železnicko-drumskih prelaza, a 11 prelaza će se denivelisati.

Početak radova očekuje se u aprilu, a rok za realizaciju je 42 meseca, odnosno kilometar mesečno.

Na hrvatskom delu Mediteranskog koridora izvode se radovi i na ostalim deonicama, kako bise Luka Rijeka kvalitetnije železnicom povezala sa Evropom, objavila je nova.rs.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da su projekti obnove i izgradnje celog hrvatskog dela Mediteranskog koridora sa 1,8 milijardu evra u potpunosti bespovratno finansirani iz EU fondova.

 

Podeli na društvenim mrežama: