Nova pruga Divača-Kopar s dva koloseka do 2030. godine – Postojeća trasa postaje turistička

Vlada Slovenije usvojila je na sednici u četvrtak (4. jula) predlog izmena i dopuna zakona o izgradnji i upravljanju drugim kolosekom železničke pruge Divača-Kopar, kojim će se omogućiti realizacija projekta izgradnje paralelnog levog koloseka.

Izgradnja će započeti 2026. godine, a procenjena vrednost paralelnog koloseka je 354,2 miliona evra bez PDV-a.

Kako prenosi seebiz.eu, prema rečima Alinke Bratušek, slovenačke ministarke infrastrukture, stara pruga će biti namenjena turizmu.

Kako je istakla, izgradnja drugog koloseka odvija se u skladu sa dinamikom, a ovaj projekt pokazuje da Slovenija može da se uhvati u koštac sa velikim infrastrukturnim projektima.

– Drugi kolosek je najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji. Teče u skladu s vremenskim i finansijskim okvirima predviđenim investicionim programom. Mislim da je to važno isticati u svakoj prilici, jer nažalost u Sloveniji u prošlosti nismo imali najviše sreće u upravljanju velikim projektima – rekla je ministarka infrastrukture na konferenciji 8. jula.

Kako su nadležni u Sloveniji rekli, izgradnja paralelnog levog koloseka preneće se na projektnu firmu 2TDK putem zakona.

Do usvajanja Državnog prostornog plana, koji je već u procesu izrade, Ministarstvo, odnosno Uprava za infrastrukturu, vodiće projekat. Nakon toga, kada se dobije građevinska dozvola i obave sva potrebna istraživanja i studije, 2TDK će preuzeti rukovođenje.

U predlogu izmene zakona stoji da će postojeća železnička pruga, kojom se trenutno obavlja saobraćaj, biti ukinuta i predata na turističku upotrebu.

Prema rečima poslanice Tamare Kozlović, predloženim izmenama zakona zadovoljan je i Klub poslanika Svoboda, gde se nadaju da će ih Državni zbor (Parlament) razmotriti u najkraćem mogućem roku.

– Posebno se radujemo ovom zakonu iz tri ključna razloga. Prvi je da, naravno, želimo i godinama radimo da što pre počnemo da gradimo paralelni kolosek pored postojećeg, a naravno želimo i da se što pre izgradi. Druga stvar je što je zakonom predviđena posebna odredba da se postojeća pruga napusti nakon izgradnje oba koloseka, kako bi se koristila za rekreaciju i turizam, čemu težimo mi meštani i na šta već dugi niz godina upozoravamo. Odredba zakona obavezuje sve vlade, a ne samo sadašnju, da to sprovode u praksi. I treća stvar je što jasno stoji da se ni železnica ni Luka Kopar ne prodaju, bez obzira na preporuke OECD-a – rekla je Bratušek.

Prema rečima njenog zamenika Roberta Janeva, predložena izmena zakona znači „veliko olakšanje“ za stanovnike slovenačke Istre.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.