Nove pruge za Novi put svile – Srbija u železnicu ulaže 3 mlrd EUR, Austrija 17 mlrd EUR

Stara je priča da se luke Kopar i Rijeka intenzivno spremaju za veći protok robe iz Kine, a kako je luka Pirej postala kineska i Srbija traži svoju šansu da Novi put svile ide preko Makedonije i naše zemlje.

Da bi roba preko Srbije išla dalje na Zapad neophodno je da se osposobi brza pruga Beograd-Budimpešta koja je protekle nedelje bila glavna tema u našoj zemlji. Najavljeno je da će tu deonicu projektovati srpski i kineski stručnjaci, a vozovi će ići čak 200 na sat.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović jе rеkla da jе intеrеs srpskе stranе da sе što prе završi izrada projеkata te deonice i potpišе komеrcijalni ugovor sa kinеskom stranom, ali da jе važno da svi dogovorеni еlеmеnti budu u potpunosti usaglašеni sa srpskim propisima, kao i sa standardima Evropskе unijе u oblasti žеlеzničkog saobraćaja.

Pruga do Mađarskecisterna_transport_251113 samo je deo planiranih investicija, a u projekte rekonstrukcije, izgradnje i modernizacije železnice biće ukupno uloženo oko 3 mlrd EUR. Najvažniji projekti su pre svega oni koji se nalaze na Koridoru 10 i koji povezuju Srbiju sa Mađarskom, Bugarskom, Makedonijom i Hrvatskom. Takođe, to su i projekti koji su vezani za tzv. rutu 4, tj. magistralnu prugu Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom i magistralnu prugu Beograd – Vršac – granica sa Rumunijom.

Svim operacijama na železnici upravljaće se iz jedinstvenog operativnog centra. On će predstavljati središte praćenja, upravljanja i regulisanja saobraćaja na celom području mreže javnih pruga. Ovakav centar omogućiće analizu, planiranje, upravljanje i kontrolu saobraćajnog procesa u onlajn režimu u cilju dostizanje maksimalnih pokazatelja operativne efikasnosti, kao i finansijskih rezultata.

kontejneri_03112013Kako bi se protok robe ubrzao planirano je i uspostavljanje zajedničke stanice na granici Makedonije i Srbije u Tabanovcima, što će značajno skratiti vreme putovanja železnicom i carinske procedure na granici dve zemlje, jer će se vozovi samo jednom zaustavljati.

Austrija do 2024. investira 17 mlrd EUR u železnice

Ni Austrija ne sedi skrštenih ruku, kako su najavili do 2024. godine će uložiti 17 mlrd EUR u modernizaciju svoje železničke mreže, a sada je u izgradnji železnički koridor između Graca i Klagenfurta koji će se povezati s prugama u Italiji i Sloveniji. Trainaest kilometara duga pruga između Klagenfurta i Graca dopuniće baltičko-jadranski koridor do Slovenije i Italije.

Njihov cilj je da sagrade nove veze sa Slovenijom, u Karavankama, do koparske luke. Dalje, austrijski interes je da na modernizaciji i širenju svojih pruga poradi i Slovenija. Samo na području austrijske pokrajine Koruške, koja graniči sa Slovenijom, Austrijanci do 2021. u železnice ulažu 1,9 mlrd EUR, a zainteresovani su i za gradnju pruge od Bleiburga do Slovenije preko preko Holmeca.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.