Novi red vožnje na železnici – Na srpskim prugama planiran 191 redovan teretni voz

Novi red vožnje u putničkom i robnom saobraćaju, počinje da se primenjuje od danas (13. decembra) na srpskim prugama, ali i svuda u Evropi.

Srpskim prugama do decembra naredne godine u teretnom saobraćaju planiran je 191 redovan voz i 1.188 fakultativnih vozova u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, saopštile su Železnice Srbije.

Kada je reč o teretnom železničkom saobraćaju, jedan državni i jedanaest privatnih prevoznika na srpskim prugama po novom redu vožnje imaće u međunarodnom transportu ukupno redovnih 130 vozova, a u unutrašnjem još 61 redovan voz.

Pored toga, u međunarodnom teretnom železničkom saobraćaju po novom redu vožnje planirano je još 278 fakultativnih, a unutrašnjem još 910 fakultativnih vozova, koji će u narednih godinu dana saobraćati po potrebi.

Organizacija putničkog i teretnog saobraćaja na srpskim prugama u narednih godinu dana pripremljena je u skladu sa infrastrukturnim radovima koji su u toku ili su planirani, ali i na osnovu smernica dobijenih od jedinog prevoznika u putničkom saobraćaju Srbija Voza, kao i od dvanaest operatera u robnom železničkom transportu (Srbija Kargo kao državni operater i jedanaest privatnih operatera).

Projekat rekonstrukcije i modernizacija pruga u Srbiji započet pre nekoliko godina i u 2021. će biti jedan od najvažnijih u državi, a železnica jedno od najvećih gradilišta u zemlji. Nastaviće se izgradnja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, kao i modernizacija pruge na Koridoru 10 između Jajinaca i Male Krsne, ali i radovi na rekonstrukciji regionalnih pruga Kumane – Banatsko Miloševo (na pruzi Zrenjanin–Kikinda), Matejevac–Knjaževac (na pruzi Niš- Zaječar), Svilajnac – Despotovac (na pruzi Markovac – Resavica) i Kikinda – MSK Kikinda. Prilikom izrade novog reda vodilo se računa i o početku radova na izgradnji deonice brze pruge Novi Sad – Subotica, kao i na modernizaciji pruga Niš – Dimitrovgrad i Niš – Brestovac.

Izvor: zeleznicesrbije.com