Novi železnički most u Zrenjaninu otvoren za saobraćaj

Izgradnja novog železničkog mosta preko Begeja u Zrenjaninu, na pruzi Zrenjanin-Zrenjanin Fabrika, završena je u subotu 2. aprila 2022. godine i nakon tri meseca most je ponovo otvoren za saobraćaj, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Radovi na ovom delu regionalne pruge Pančevo Glavna-Zrenjanin-Кikinda završeni su dve nedelje pre roka, a obavljena su i sva statička i dinamička ispitivanja konstrukcije mosta, navodi Infraž.

Novi most izgrađen je umesto starog železničkog mosta preko Begeja, kojim su vozovi prolazili punih osam i po decenija.

Sagrađen je od demontiranih elemenata montažno-demontažne konstrukcije, koja je bila postavljena preko Dunava u Novom Sadu, dok nije izgrađen novi Žeželjev most.

Radove na mostu dugom 55 metara izveo je konzorcijum firmi koji čine Кarin komerc iz Veternika, Čelik iz Bačkog Jarka, Trioprojekt iz Beograda, kao i Geodetski biro iz Veternika.

Pored izgradnje nove konstrukciji mosta preko Begeja, u toku je i završna faza radova na delovima mosta koji će se koristiti za prolaz pešaka. Biće uređeni prilazi mostu, nova stepeništa, pešačke staze, kao i ukrasno osvetljenje.

Most na pruzi Zrenjanin-Zrenjanin Fabrika, koji povezuje naselja Berbersko i Ruža Šulman, bio je zatvoren za celokupan saobraćaj 4. januara ove godine. Železnički saobraćaj preko starog mosta na ovoj lokaciji odvijao se još od 1889. godine.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije