Obuka mašinovođa: od putničkog do teretnog voza

Dolazak do odgovarajućih kadrova za svaki segment poslovanja, jedno je od ključnih pitanja i na železnici. Kompanija Rail Cargo Group, kargo-preduzeće austrijske grupacije OBB, odnedavno primenjuje nove modele zapošljavanja.

RCG je ove godine po prvi put u Nemačkoj sproveo prekvalifikaciju mašinovođa koji su dosada radili u sektoru prevoza putnika.

Nije svaki posao isti

Dok su mašinovođe koje upravljaju putničkim vozovima posebno obučene za, na primer, zaustavljanje na peronima, oni koji rade u kargo sektoru uče da drugačije voze i koče u zavisnosti od dužine i težine vagona. Preciznije, to znači da postoje dva različita programa obuke za istu profesiju, a ne samo jedan.

Propis pod nazivom Triebfahrzeugfuhrerscheinverordnung („Pravilnik o vozačkim dozvolama za vuču“) stupio je na snagu u Nemačkoj 2017. godine. Tim dokumentom propisano je da svaki zavod za obuku može sam da odluči o sadržaju obuke koju nudi. Kako bi smanjile troškove, mnoge lokalne transportne kompanije su zbog toga obučile samo mašinovođe za usluge prevoza putnika i fokusirale se na različite aspekte u toj oblasti.

Stefan Marten, jedan od polaznika

Prelazak na obuku za teretni transport stoga nosi sa sobom mnogobrojne izazove, jer mašinovođama ponekad nedostaju osnovne tehničke veštine koje su potrebne za prevoz tereta teškog i po nekoliko hiljada tona. Nedostaci u znanju, koji se, naravno, razlikuju od učesnika do učesnika, moraju se nadoknaditi tokom prekvalifikacije.

Prekvalifikacija

Ove godiine, RCG je po prvi put ponudio obuku za prekvalifikaciju mašinovođa iz sektora prevoza putnika u Nemačkoj. Dominik Bukna, Stefan Marten, Christian Frommrich i Christian Danninger, četvorica mašinovođa sa dugogodišnjim iskustvom u prevozu putnika, učestvovali su u prekvalifikaciji.

Teorijska obuka odvijala se u centru za obuku u Fuldi u Hesenu, a praktična u stanici u Rajnkampu kod Duisburga. Program je trajao nekoliko sedmica, a na kraju su polaznici polagali – i uspešno položili – završni ispit.

Sledeći ciklus prekvalifikacije, Rail Cargo Group zakazao je za proleće 2022. godine.

Više detalja pročitajte na railcargo.com.

Foto: Rail Cargo Group