Obustavlja se železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice zbog izgradnje brze pruge

Infrastruktura železnice Srbije od četvrtka 7. aprila obustavila je železnički saobraćaj na deonici između Novog Sada i Subotice, zbog nastavka radova na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta za brzine vozova od 200 kilometara na sat.

Zbog izgradnje brze pruge Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija, neprekidno će biti zatvorena deonica Rasputnica Sajlovo-Vrbas-Aleksandrovo Predgrađe, navedeno je u saopštenju.

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a vrednost ugovora 1,16 milijarde dolara.

Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Кelebije, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

U okviru izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Кelebije, biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Tokom obustave železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice, vozovi će saobraćati osnovnim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Odžaci-Bogojevo-Sombor-Subotica i dopunskim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Rimski Šančevi-Orlovat-Zrenjanin-Banatsko Miloševo-Senta-Subotica.

Infrastruktura železnice Srbije rekonstruisala je prethodno regionalne železničke pravce Novi Sad-Bogojevo i Senta-Subotica, kako bi njima železnički saobraćaj mogao nesmetano da se odvija tokom izgradnje pruge za velike brzine.

Pruga Novi Sad-Subotica-Кelebija duga je 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 kilometara na sat kroz Srbiju, od Beograda do granice sa Mađarskom.

Radovi na deonici Novi Sad-Kelebija počeli su u novembru 2021. Do sada, u prvoj fazi, odvijali su se oni radovi koji nisu zahtevali obustavu železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice.

Rok za završetak radova je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi, što znači da je završetak brze pruge Novi Sad-Subotica planiran do kraja 2024. godine.