Osniva se Jedinstveni dispečerski centar za upravljanje vozovima u Srbiji

Dispečersko upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji u ovom trenutku realizovano je na osam deonica, konsolidovanih u tri centra za daljinsko upravljanje (CDU), koji nisu objedinjeni u jedinstven sistem, a osnovani su 60-ih i 80-ih godina prošlog veka. Saradnja ruske kompanije RZD International i Železnica Srbije na osnivanju Jedinstvenog dispečerskog centra (JDC) u Srbiji, umnogome će doprineti rešavanju ovog problema, navodi se u saopštenju kompanije RZD.

Osnivanje JDC u Srbiji omogućiće implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom, stalnu kontrolu saobraćaja vozova, što znači da će omogućiti da se poveća propusna moć železničke pruge, optimizuju eksploatacioni troškovi i poboljša bezbednost saobraćaja.

– Predlog ruske strane podrazumeva izgradnju jedinstvenog centra za dispečersko upravljanje saobraćajem vozova, objektima elektroprivrede, organizaciju savremene mreže za prenos podataka. Sve železničke stanice u Srbiji biće objedinjene u jedinstvenu mrežu uz mogućnost prenosa informacija u postojeće centre u Makišu, Nišu, Požegi i u novoosnovani Jedinstveni dispečerski centar u Beogradu – kaže prvi zamenik direktora Ogranka RZD International d.o.o. u Republici Srbiji, Mansurbek Sultanov.

Predstavnici Infrastruktura železnice Srbije a.d. u okviru izrade Tehničkog zadatka za izgradnju Jedinstvenog dispečerskog centra u Republici Srbiji, upoznali su se sa radom centara za upravljanje saobraćajem Ruske železnice. U Moskvi su posetili Centar za upravljanje saobraćajem (CUS) Ruske železnice, a zatim objekte Moskovskog centralnog prstena. Na vučnoj podstanici stanice Andronovka ruski železničari su demonstrirali tehnička sredstva, koja se primenjuju za upravljanje uređajima za elektro snabdevanje, a na stanici Lefortovo – uređaje za TT.

Na Severnoj železnici delegacija je posetila DC za upravljanje saobraćajem, kao i Centre za upravljanje održavanjem infrastrukture (CUOI) i vučnim resursima (CUVR) Severne železnice u Jaroslavlju. Na Severo-Kavkaskoj železnici upoznali su se sa radom Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem, koji je opremljen najnovijim tehničkim sredstvima.

Prema rečima menadžera za održavanje železničke infrastrukture u Infrastrukturi železnice Srbije, Zorana Jevtića „posle sagledavanja svih tehničkih rešenja u okviru EU, sledi izrada projektnog zadatka i definisanje specifikacije tehničkih zahteva, kao i potpisivanje ugovora“.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.