Ovo su pet NAJDUŽIH železničkih pruga na svetu!

Prekretnica u razvoju železničke infrastrukture bio je, svakako, dvadeseti vek. Sagrađena je, za taj period, najduža pruga na svetu, vozovi su se „popeli“ na 5.072 km nadmorske visine na Himalajima pa su tako postali i turističke atrakcije.

Međutim, sa napretkom tehnologije, upornošću i napornim radom izgrađena je, sada već čuvena pruga koja povezuje Kinu i Španiju. Najduža pruga na svetu puštena je u promet decembra 2014. godine, a teretnom   vozu, koji je krenuo iz kineskog grada Jivu, bio je potreban 21 dan da stigne do Madrida. Ovaj projekat nazvan je „Novi put svile“, pruga je dugačka 13.053 km, a tokom putovanja voz prolazi kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku i Francusku.

Na drugom mestu, i te kako značajna, i do skoro najduža pruga na svetu je Transsibirska železnica. Izgradnja je počela davne 1891. godine, početna stanica je u Moskvi, a nakon 9.288 km stiže se u Vladivostok, grad
romantičnih ulica i širokih bulevara. Ovo putovanje traje oko 160 sat, a zanimljivo je to da se prolazi kroz čak osam vremenskih zona. Za ljubitelje avanture i prelepih pejzaža ovo putovanje može biti jedno od onih koja se pamte
celog života.

Treća po redu najduža pruga je Moskva- Peking, koja predstavlja deo Transsibirske železnice. Dužina ove pruge iznosi 8.984 km, a putovanje traje oko šest dana. Međutim, do krajnje destinacije, kineske prestonice, može se
stići i preko Mongolije, a taj put dugačak je 7.826 km i potrebno je nešto manje vremena, oko pet dana. Takođe, ovaj put je veoma interesantan turistima samo je potrebno raspitati se u koje doba godine je najbolje upustiti se u avanturu.

Jedna od najvećih atrakcija, a četvrta po redu najduža pruga na svetu je tibetanska pruga. Voz „Lasa express„, poznatiji kao nebeski voz putuje 4.980 km od kineskog kantona Guangzhou do glavnog grada Tibeta, Lase.
Putovanje traje oko 55 sati, a ono što ovu prugu čini posebnom jeste to da se jedan deo nalazi na nadmorskoj visini od 5.072m u središtu Himalaja. Zanimljivo je i to što putnici imaju na raspolaganju i maske sa kiseonikom.

Kao petu najdužu železničku prugu možemo izdvojiti prugu Toronto-Vankuver. Ona povezuje Kanadu i Severnu Ameriku, a dugačka je 4.466 km. Na tom putu postoji 66 stanica, a putuje se 86 sati.