Pet miliona evra za razvoj trening centara u železničkom saobraćaju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar prosvete Branko Ružić potpisali su juče Memorandum o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju.

Cilj potpisivanja tog dokumenta je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu, navodi se u saopštenju MGSI.

Ministar Momirović najavio je da će u nabavku najsavremenije opreme „za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu biti uloženo pet miliona evra“ u narednim godinama.

Cilj je, kako se saopšteno, da trening centri za razvoj železničkog saobraćaja budu prepoznati ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

U školovanje kadrova za potrebe železnice od naredne godine uvodimo dualno obrazovanje, koje podrazumeva i učenje kroz rad, podsetio je ministar prosvete Branko Ružić.

On je naveo da je plan da u narednom periodu se sprovede nabavka najmodernijih stacionarnih simulatora cele kabine za upravljanje vozovima za mašinovođe, kako na železnici, tako i u tramvajskom saobraćaju i da su takvi simulatori pandan već poznatim simulatorima koje koriste piloti kompanije Air Serbia i kakve ima Vazduhoplovna akademija.

Foto: Pixabay.com/David Mark, ilustracija

 

Podeli na društvenim mrežama: